Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meest gelezen nieuwsberichten van 2017

2017 was het voorbereidingsjaar voor grote veranderingen: harmonisatie maar vooral IKK. U was op zoek naar meer uitleg over de regels. Verder werd er dit jaar besloten om een aantal regels zoals de bkr-aanpassing voor baby's, uit te stellen naar 2019. Welke berichten werden er het afgelopen jaar het best gelezen op Kinderopvangtotaal? Bekijk de top 10.
Foto: AdobeStock
  1. Wet IKK: Wat verandert er per 1 januari 2018? > In dit artikel vatten we naar aanleiding van een document van Brancheorganisatie Kinderopvang samen welke IKK-maatregelen ingaan vanaf 2018 en welke zijn uitgesteld (21 juli 2017).
  2. Regeerakkoord heeft vooral impact op VVE-aanbieders > Toen er in oktober van dit jaar een regeerakkoord lag, bladerde iedereen natuurlijk nieuwsgierig door naar de plannen voor het jonge kind. Goed nieuws: er wordt extra geld vrijgemaakt voor kinderopvangtoeslag en VVE. Maar echt concreet werd het regeerakkoord niet. Zeker niet over IKC-vorming (11 oktober 2017).
  3. Tips om (dodelijke) verslikking te voorkomen > Het is de grootste angst van iedere ouder/verzorger en van pm’ers en gastouders. Een kind verslikt zich en blijft erin hangen. Na een afschuwelijk incident met een peuter in een restaurant, deelde chirurg Mariëlle Vehmeijer tips om verslikking te voorkomen (12 juni 2017).
  4. Pedagogisch medewerkers vervolgd voor dood kleuter > Vorig jaar speelde zich tijdens een uitje in een overdekte speelhal in Noord-Holland een drama af. Een kleuter overleefde een val van een speeltoestel niet. Het OM onderzocht begin 2017 of het mogelijk was de pm’ers die aanwezig waren tijdens het uitstapje te vervolgen (17 januari 2017).
  5. De beroepskracht-kindratio na 2018 > Begin dit jaar was nog niet bekend dat de maatregelen voor de beroepskracht-kindratio voor babygroepen uitgesteld zou worden. Maar de maatregel voor de bso gaat wel in vanaf 2018. In een ingewikkeld rekenmodel van het ministerie werd uitgelegd hoe de ratio precies berekend werd (18 maart 2017).
  6. Cao-onderhandelingen kinderopvang stopgezet > Begin december kwam het bericht dat er geen schot zat in de onderhandeligen voor een nieuwe cao. Dit terwijl de huidige cao op 1/1/2018 afloopt. Met name de FNV nam de ruimte om te vertellen wat er in hun ogen is misgegaan en kondigde (voorzichtig) acties aan (7 december 2017).
  7. ‘Invulling toezicht vaste gezichten criterium onwerkbaar’ > Nadat GGD GHOR en de VNG in een gezamenlijke notitie uitlegden hoe ze het toezicht op het vaste gezichten criterium voor baby’s vanaf 2018 wilden gaan vormgeven, stond Brancheorganisatie Kinderopvang op haar achterste poten. Inmiddels heeft staatssecretaris Tamara van Ark aangekondigd om samen met GGD GHOR naar een oplossing te zoeken (20 december).
  8. Deze baby-scholing voldoet aan de criteria > Vanaf 2018 moeten kinderopvangorganisaties aan de slag met het bijscholen van pm’ers die met baby’s werken. Het FCB presenteerde begin oktober een lijst van goedgekeurde trainingen en opleidingen (6 oktober).
  9. Stop de flexverslaving in de kinderopvang’ > Na een gezamenlijk onderzoek van werkgevers en werknemers trok FNV de conclusie: Er is een ondergrens bereikt in de flexibiliteit van pm’ers. Veel professionals weten niet waar ze aan toe zijn. ‘Er wordt met mensen gesold.’ (13 september 2017).
  10. Wet IKK: 5 belangrijke maatregelen voor pm’ers > Wet IKK is zo veelomvattend dat iedereen het afgelopen jaar op zoek was naar meer duiding en uitleg. FNV stelde een handige lijst samen met IKK-maatregelen die voor pm’ers het meest relevant zijn (9 maart 2017).

Noot: Omdat Kinderopvangtotaal het afgelopen jaar is overgestapt op een ander websiteplatform, kloppen de statistieken onderaan de berichtgeving niet altijd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.