Dit meldt de online beddenwinkel Bedden.nl. 1360 verzorgers van kinderen vulden vragen in over het gebruik van de babyfoon. 63 procent van de gebruikers van een babyfoon met camera heeft het apparaat onvoldoende beveiligd.
Helemaal onbeveiligd
Slechts één op de vijf gebruikers van een babyfoon met camera trof de belangrijkste beveiligingsmaatregel: het instellen van een zelfgekozen wachtwoord. Voor 13,5% van de gebruikers van het apparaat was dit de enige manier om het apparaat te beveiliging. Bijna 30 procent van de babyfoons is zelfs helemaal onbeveiligd. En een derde van de gebruikers had als beveiliging alleen gekozen voor een beveiligd wifi-netwerk. Uit de resultaten blijkt dat 29 procent van de babyfoons geheel onbeveiligd was.
In de kinderopvang
Ook in de kinderopvang wordt vaak gewerkt met verbindingen met camera’s, soms in het kader van het vierogenoprincipe. Het onderzoek werd beantwoord door verzorgers in het algemeen. Het is dus niet bekend hoeveel onbeveiligde babyfoons er in de kinderopvang zijn. Van alle respondenten gebruikt de helft een babyfoon zonder camera, maar hier liggen bijna nooit beveiligingsargumenten aan ten grondslag.
3 tips
Bedden.nl deelt drie tips om babyfoons met camera’s zo goed mogelijk te beveiligen:
- Wijzig het door de fabrikant ingestelde wachtwoord in een zelfgekozen wachtwoord
- Maak altijd gebruik van een beveiligd wifi-netwerk (dus geen openbaar netwerk)
- Zorg ervoor dat de software van het apparaat up-to-date is.
Soms vragen kleintjes veel aandacht van je op de groep. Moet je zo’n jengelende baby bij je houden of juist even laten huilen? Pedagoog Sanne Bosmans adviseert om te kiezen voor optie 3: aandacht geven. Lees in deze blog waarom
Ouders en verzorgers vergeten nog steeds vaak het standaard wachtwoord van hun babyfoon aan te passen. Hier een artikel waarin van de bekendste merken uitgelegd wordt hoe je het wachtwoord aanpast.
https://www.bestekeuzebabyfoon.nl/blog/kan-mijn-babyfoon-gehackt-worden-top-merken-onder-de-loep-genomen/