Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Meer onderzoek nodig naar depressie baby’s’

depressiviteit

Een baby die niet goed eet, extreem veel huilt, slecht slaapt en niet goed groeit, zou wel eens depressief kunnen zijn. ‘Dat kan je vaststellen aan de hand van een aantal symptomen. Daar bestaat een >
Volgens Van Bakel is het nog gissen naar hoeveel heel jonge kinderen in Nederland te kampen hebben met psychische problemen. Ook zijn er nog niet veel therapieën beschikbaar voor kinderen van 0 tot 5 jaar. In haar intreerede aan de universiteit van Tilburg zal de bijzonder hoogleraar Infant Mental Health vrijdag pleiten voor meer onderzoek naar dit soort therapie en naar de omvang van de problematiek in Nederland.

Video-opname
‘Als je met zo jonge kinderen te maken hebt, werk je via de ouders. Dat zijn de mensen met wie je praat en bespreekt wat je kan doen om het kind te helpen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door een video-opname te maken van de ouders en de baby samen en die samen terug te kijken. Bepaalde situaties of manieren van reageren worden dan besproken. Dat kan heel waardevol zijn’, aldus Van Bakel.

Bron: ANP
ANP Photo, Robin Utrecht

2 REACTIES

  1. Een baby die niet goed eet, extreem veel huilt, slecht slaapt en niet goed groeit heeft een opvoeder nodig die op de juiste manier op deze problemen inspeelt. Veel ouders of pedagogisch werkers doen maar wat, ook als het geen effect heeft blijven ze dingen op dezelfde wijze benaderen/aanpakken. Er is erg weinig expertise. Ik zie héel veel ouders die de signalen van hun baby of peuter domweg negéren ! Dat is het slechtste wat je kunt doen en lost niets op. Zo krijgt een kindje geen ‘gehoor’ op zijn signalen en dat is wat er aan de hand is. Een kind geeft signalen en moet een opvoeder hebben die dit op de juiste wijze interpreteert en hiernaar handelt. Het is jammer dat erg weinig ouders hulp vragen bij de eerste signalen van zaken mbt hun kind die niet goed lopen, en dit leidt al heel snel tot grote problemen zoals bovengenoemd. Schakel een deskundige in voor eenvoudige handvatten in aanpak en verzorging van je baby en krijg zodoende ook ìnzicht in de signalen van je kind.
    Josien Voorthuis, ouderbegeleidster en eigenaar van Kinderdagverblijf Het Kleinhuys te Arnhem.

  2. Lees alle reacties
  3. Zeker kan het bekijken en bespreken van een video-opname van de ouders en hun omgang met hun kind waardevol in deze zijn.Ik ben van mening, dat vroegtijdige hulp en inschakeling van een expert kort na de geboorte en structureel daarna in heel veel gevallen noodzakelijk is. Graag zie ik hiervoor meer aandacht vanuit de GGD en meer budget.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.