Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer kinderen in de kinderopvang

Het aantal kinderen in de kinderopvang is afgelopen jaar gestegen. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2014 maken er 9000 meer kinderen gebruik van de kinderopvang. Wel is het gemiddeld gebruik verder afgenomen. Het aantal uren opvang per kind zakte met 0,4 uur. Per saldo was er een lichte stijging. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van het ministerie van SZW.
Het aantal locaties voor dagopvang en bso is redelijk stabiel gebleven het afgelopen jaar.
Het aantal locaties voor dagopvang en bso is redelijk stabiel gebleven het afgelopen jaar. - Foto: Free Images

Dit blijkt uit een publicatie van de Rijksoverheid. In de kwartaalcijfers van het ministerie is een overzicht gegeven van de ontwikkelingen op gebied van gebruik, aantal kinderopvanglocaties en arbeidsmarktparticipatie. Nader geanalyseerd blijkt dat het gebruik van kinderopvang vooral is toegenomen bij de inkomens tussen 1,5 modaal en drie keer modaal. Bij de lagere inkomens (tussen 130% van het minimumloon en modaal) is het gebruik het meest afgenomen (3,1 %). De arbeidsmarktparticipatie blijkt licht gestegen te zijn.

Ook eind vorig jaar bleek al dat bij de lagere inkomens de vraag naar kinderopvang het sterkst is gedaald. Lees meer >>

Het aantal locaties voor dagopvang en bso is redelijk stabiel gebleven het afgelopen jaar. Het aantal gastouders is daarentegen sinds januari 2014 met een kleine 5000 gedaald.

Gemiddeld gebruik kinderopvang

Het aantal uren gebruik per kind per maand is de afgelopen jaren flink gedaald: van 67 uur in 2012 naar 58 uur gemiddeld in het vorige kwartaal. De daling is met 12,5 uur in de dagopvang het grootst (van 95,6 naar 83,1 uur gemiddeld).  Het gebruik van bso en gastouderopvang zakte met gemiddeld 5 uur per maand.

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.