Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer kinderen gepest

Gemiddeld 9 procent van de basisschoolleerlingen zegt dagelijks of wekelijks gepest te worden. In 2008 was dat nog 8 procent. Dat meldt onderzoeksbureau School & Innovatie Groep zaterdag naar aanleiding van een grootschalig onderzoek onder ongeveer 10.000 leerlingen van Nederlandse basisscholen.
Meer kinderen gepest
Foto: ANP Photo

Het pesten gebeurt volgens het onderzoeksbureau meer verbaal en mentaal dan fysiek. De gepeste kinderen zeggen bijvoorbeeld het slachtoffer te zijn van scheldpartijen en geroddel. Ook worden ze naar eigen zeggen buitengesloten of krijgen ze de schuld van iets wat ze niet gedaan hebben.

Digitaal pesten
Het pesten gebeurt meestal op het schoolplein, het eigen klaslokaal of na schooltijd in de buurt van de school. Digitaal pesten is sinds 2008 enorm toegenomen. Van de groep gepeste kinderen zei 9 procent toen dat dit digitaal gebeurde, in dit onderzoek gaf 18 procent aan op die manier gepest te worden.

Minder pesters, meer slachtoffers
Het percentage kinderen dat zegt zelf structureel te pesten is gezakt, van 3,8 procent in 2008 naar 2,7 procent in 2012. Volgens het bureau is daarmee het pestgedrag intensiever geworden, want er zijn minder pesters die meer slachtoffers maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.