Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Meer BKK-opleidingsbudget beschikbaar

Meer BKK-opleidingsbudget beschikbaar

Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) heeft een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het BKK-opleidingsbudget. U ontvangt meer geld, kunt voortaan twee keer per jaar het opleidingsbudget aanvragen én leidinggevenden mogen het opleidingsbudget voortaan ook besteden aan inhoudelijke scholing voor zichzelf.

Korter, maar vaker
Vanaf 1 februari 2011 kan iedere organisatie weer opleidingsbudget aanvragen om te werken aan pedagogische kwaliteit. Nieuw in 2011 is dat er vanaf september nóg eens om opleidingsbudget gevraagd kan worden voor de laatste tranche (2012). Voorwaarde is wel dat de verantwoording over de eerste tranche van 2011 is afgerond en ingediend. De aanvraagperiode voor het budget wordt dus korter, maar u kunt het beter spreiden over het jaar en zal in 2012 niet tijd tekort komen om het opleidingsbudget voor de laatste periode aan te vragen. Na 2012 zit de periode voor Bureau Kwaliteit Kinderopvang erop en kan worden geëvalueerd of de BKK-gelden hebben geleid tot meer pedagogische kwaliteit in de kinderopvang.

100 euro per medewerker
In 2010 kregen kinderopvangorganisaties een vast bedrag van 1.250 euro per organisatie en 60 euro voor iedere medewerker in dienst. Naast het vaste bedrag van 1.250 euro per organisatie stelt BKK in de komende periode 100 euro voor elke medewerker beschikbaar in plaat van 60 euro. Carla Bienemann van BKK: ‘Het totale budget is erop gebaseerd dat 100 procent van de kinderopvangorganisaties het opleidingsbudget aanvraagt. Dat is een hoge ambitie en in de praktijk blijkt dit niet 100 procent te zijn. Met het geld dat is blijven liggen, kunnen we het opleidingsbudget per medewerker met 40 euro verhogen.’

Scholing leidinggevenden
Nieuw is ook dat leidinggevenden voortaan het budget kunnen gebruiken om zich zelf inhoudelijk te laten bijscholen op pedagogische kennis en vaardigheden. Voorheen mochten leidinggevenden alleen geschoold worden op het coachen van het pedagogisch handelen. ‘De kwaliteit van de pedagogisch medewerker staat centraal’ vertelt Bienemann, ‘maar uit het werkveld ontvingen we signalen dat leidinggevenden ook behoefte hebben aan inhoudelijke scholing, zeker zij die een andere opleidingsachtergrond en ervaring hebben.’ Voor opleiders betekent het dat ze hun aanbod in de BKK lijst opleidingen kunnen uitbreiden met pedagogisch inhoudelijke trainingen voor leidinggevenden.

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ook wij hebben meerdere keren gevraagd om subsidie voor de nu geproffesionaliseerde gastouders.
    sommige gastouders willen hun SPW3 diploma halen maar krijgen geen subsidie.
    Ik dacht dat er subsidie verleend werd voor proffesionalisering????
    Wat zijn gastouders dan als hun niet in aanmerking komen voor subsidie.
    SCHANDE

  3. Carla Bienemann van BKK zegt:: ‘Het totale budget is erop gebaseerd dat 100 procent van de kinderopvangorganisaties het opleidingsbudget aanvraagt. Dat is een hoge ambitie en in de praktijk blijkt dit niet 100 procent te zijn. Met het geld dat is blijven liggen, kunnen we het opleidingsbudget per medewerker met 40 euro verhogen.’
    Is het niet rechtvaardiger om ook de gastouders een budget te geven i.p.v. het bedrag per pedagogische medewerker te verhogen?
    Ik vraag me af welke gedachte achter dit initiatief ligt. Heeft men helemaal niet aan de gastouderopvang gedacht; wordt deze mooie vorm van kinderopvang vergeten?

  4. Afgelopen jaar is er veel geld gestopt in diplomering van gastouders. Leuk zo,n diploma, maar als er vervolgens geen geld voor ons gastouders beschikbaar gesteld wordt om onze kennis up to date te houden weinig zinvol. Dat er voor de reguliere opvang geld vrij wordt gemaakt en voor ons gastouders niet daar valt maar 1 conclusie uit te trekken…….Wij worden MET diploma nog steeds niet voor vol aangezien. En dat terwijl onderzoeken toch uitwijzen dat vooral jonge kinderen beter op hun plaats zijn bij een gastouder in een huiselijke omgeving in een klein groepje kinderen dan in een grote groep bij een kinderdagverblijf, jammer, jammer.

  5. Graag zou ik willen weten of gastouders daar ook voor in aanmerking kunnen komen, het zou voor een hoop gastouders een stimulans zijn om scholing of trainingen te gaan doen. Ook dit is goed voor de kwaliteit van de kinderopvang!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.