Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer aandacht nodig voor vroegherkenning ADHD’

Er is nog weinig bekend over de vroege kenmerken van ADHD. Jammer, want dit biedt aangrijpingspunten om de ernst van de effecten te verminderen of zelfs te voorkomen. Hiervoor is het belangrijk om vroege signalen die wijzen op het ontwikkelen van ADHD in kaart te brengen.
Foto: iStock

Veel jonge kinderen laten dus gedrag zien dat op latere leeftijd typisch is voor AHDH en dat is volkomen normaal, aldus een artikel van Vakblad Vroeg. Dat een heel jong kind zich niet lang kan concentreren, is daarom geen duidelijk signaal dat er mogelijk sprake is van ADHD. Bij de meeste kinderen verbeteren deze gedragingen na de peutertijd. Bij kinderen die ADHD ontwikkelen, wordt dat gedrag vaak juist erger. Terugkijkend geven veel ouders aan dat ze al voor het zesde jaar zorgen hadden over de ontwikkeling van hun kind.

Ondanks het beperkte onderzoek naar vroege signalen van ADHD, zijn er al wel een aantal aanwijzingen. Kinderen die moeite hebben met het controleren van impulsen op jonge leeftijd, hebben meer symptomen in de kindertijd. Ze hebben bijvoorbeeld meer moeite met het wachten op hun beurt of het controleren van nieuwsgierigheid. Daarnaast hebben ze – vooral op de leeftijd van twee, drie jaar – veel moeite met het wachten op een beloning.

Emotieregulatie

Hoewel dit niet alleen voor ADHD geldt, is het meer problemen hebben dan leeftijdsgenoten met emotieregulatie waarschijnlijk ook een vroeg signaal. Een goede regulatie betekent dat een kind emoties kan uiten op een manier die passend is bij de ontwikkeling en de situatie.

Wanneer er sprake is van problemen op dit gebied, raakt het kind vaak sterk van slag door de heftigheid en duur van de negatieve emoties en wel op een manier die niet in verhouding staat tot de aanleiding. Dit kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling, bijvoorbeeld in sociaal gedrag en het vormen van vriendschappen.

Lees hier het hele artikel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.