Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mediagebruik van jonge kinderen neemt snel toe

Een paar jaar geleden was de televisie de grote concurrent van andere activiteiten voor kinderen, nu rukken de tablet en de smartphone snel op. Dat gebeurt vooral in de groep kinderen van 1 - 4 jaar. Deze kinderen spelen per dag gemiddeld 34 minuten op een tablet. Dat was in 2012 nog 12 minuten. Daarnaast kijken zij gemiddeld 46 minuten televisie per dag.
Ouders vinden media geen must voor hun kinderen. Zij zien hun kinderen liever met iets anders spelen dan met tablets
Ouders vinden media geen must voor hun kinderen. Zij zien hun kinderen liever met iets anders spelen dan met tablets

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Iene Miene Media van het Nederlands Jeugdinstituut in opdracht van Mediawijzer.net. Hiervoor zijn ruim duizend ouders van kinderen van 1 tot en met 8 jaar ondervraagd. Het is duidelijk dat ouders worstelen met het mediagebruik van hun kinderen. Aan de ene kant geven ze zelf het verkeerde voorbeeld en staan ze daardoor hun kinderen ook langer toe om met tablets en computers te spelen. Aan de andere kant zeggen ouders dat ze media geen must voor hun kinderen vinden. Zij zien hun kinderen liever met iets anders spelen dan met media.

Televisie

Niet alleen de groep van 1-4 jaar maakt sneller meer gebruik van media. Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen van 5-8 jaar in 2014 tweeënhalf keer meer gebruik maakten van een smartphone dan in 2012 (van 6 naar 15 minuten per dag). De televisie blijft ook populair en neemt nog steeds de meest prominente plaats in. Kinderen van 1-4 jaar kijken gemiddeld 46 minuten per dag, kinderen van 5-8 jaar kijken 53 minuten per dag.

In het aprilnummer van tijdschrift Kinderopvang staat een artikel over digitaal mediagebruik van jonge kinderen. Drie experts geven in dit artikel hun mening. Tip: bespreek eens binnen je team hoe jullie tegenover mediagebruik staan. Lees hier welke vragen je aan elkaar kunt stellen >>

In de slaapkamer

De onderzoekers van het NJi zien dat ouders ‘in een spagaat zitten’. Zij maken zich zorgen over online veiligheid en willen meer grip op welke media verantwoord zijn en welke niet. Ouders hebben vaak ook geen idee wat een normale tijd per dag is voor kinderen om zich met media bezig te houden. Ondertussen is het ook een zorgelijke ontwikkeling dat media steeds verder doordringen in de slaapkamers van kinderen. Onderzoeker prof. dr. Peter Nikken van het NJi: ‘Het is goed om ouders erop te wijzen dat zij voor een goede balans van activiteiten moeten zorgen: naast media moet er ook voldoende tijd zijn voor slapen, vrij spelen en met elkaar praten en lachen.’

Media Ukkie Award

Op 2 april wordt de Media Ukkie Award weer uitgereikt aan de beste Nederlandse app voor peuters en kleuters. Dit is in het kader van de Media Ukkie Dagen. Tijdens deze dagen organiseren bibliotheken, Centra voor Jeugd en Gezin en andere betrokkenen activiteiten voor ouders en opvoeders rondom mediaopvoeding. De uitreiking van de Media Ukkie Award is de afsluiting van dit programma.

Hoewel voorlezen ongekend populair blijft in de kinderopvang, weten we ons minder raad met digitale media. Vier van de tien instellingen gebruiken helemaal geen radio, tv en tablets voor peuters. De groep die wel gebruik maakt van digitale media, heeft hierover geen specifieke richtlijn of visie opgenomen in het pedagogisch beleidsplan. Lees meer over dit onderzoek uit 2014 >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.