Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Media Ukkie Dagen 2022: hoe begeleid je kinderen in de digitale wereld?

Hoe begeleid je een kind in de online mediawereld? Kun je media zo inzetten, dat een kind er iets van leert? En hoe maak je keuzes die aansluiten op de ontwikkeling van het kind? Dit zijn vragen die centraal staan tijdens de Media Ukkie Dagen, van 25 maart tot en met 1 april 2022. Het thema dit jaar: Swipe, stap, sprong.
media-ukkie-dagen-2022-hoe-begeleid-je-kinderen-in-de-digitale-wereld

De huidige generatie kinderen is opgegroeid met smartphones, tablets, allerlei soorten sociale media en meer tv-programma’s dan ooit. Schermen speelden nog nooit zo’n grote rol als nu. Hoe ga je daar als professionele opvoeder verstandig mee om? Welke keuzes maak je? Hoe begeleid je kinderen hierin? Tijdens de Media Ukkie Dagen wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van jonge kinderen (0 tot en met 6 jaar).

Activiteiten

Meer dan 150 organisaties en instanties organiseren tijdens de Media Ukkie Dagen activiteiten om ouders te helpen bij deze vraagstukken. De activiteiten vinden off- en online plaats. Bekijk hier welke activiteiten in de omgeving worden gehouden. Doen jullie mee als kinderopvangorganisatie of gastouderopvang? Er is een toolkit beschikbaar, met campagne- en activiteitenposters over de Media Ukkie Dagen. Bekijk deze hier.

MediaDiamant

De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders, met concrete tips om kinderen mediawijs op te laten groeien. Deel de brochure en tips voor kinderen van 0-5 jaar of die van 6-8 jaar. Bekijk hier. De MediaDiamant is een aanvulling op de Toolbox Mediaopvoeding, bedoeld als praktische hulp die professionals kunnen inzetten bij het begeleiden van ouders. Als professional verder aan de slag met mediaopvoeding? Download de Toolbox Mediaopvoeding.

Op maandag 28 maart vindt het webinar ‘Swipe, stap, sprong’ voor ouders plaats. Daarin krijgen ouders tips welke media wel of niet geschikt zijn voor jonge kinderen.

Mediasmarties WegWijzers

Ben je als kinderopvangprofessional op zoek naar mooie en goede on- en offline media? Mediasmarties helpt hierbij en heeft ook dit jaar voor de Media Ukkie Dagen speciaal voor pedagogisch professionals en leerkrachten twee WegWijzers (2-4 jaar, 4-6 jaar) ontwikkeld. De nieuwe WegWijzers staan in het teken van ‘Kijk hoe ik groei’. Van baby tot oma/opa, van rups tot vlinder en van zaadje tot bloem. Bekijk ze hier.

Tips

Netwerk Mediawijsheid deelt de volgende tips over hoe je media goed kan inzetten:

Laat het kind ontdekken hoe dingen voelen, ruiken en bewegen. Jonge kinderen leren vooral van de ‘echte’ wereld. Ze ontdekken bijvoorbeeld dat een vierkant blokje niet in een rond gat past. En ze leren herkennen hoe iemand kijkt en hoe iemand zich voelt. Vanaf 3 jaar kan een kind ook leren van een beeldscherm.

  • Maak met de app Troovie de leukste speurtochten voor kinderen.
  • Kijk eens live mee in een vogelnest of een vossenhol. Op nl vind je webcams naar nestkastjes van onder andere merels, uilen en zeearenden.
  • Hutten bouwen? Kijk eerst samen op YouTube een how-to-filmpje en ga dan lekker buiten aan de slag!
  • Koppel digitale media aan een fysieke activiteit met de tips van Sardes
  • Alles over sport geeft tips om op een speelse manier meer te bewegen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.