Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mbo zet het mes in kinderopvangopleidingen

'Is het werken met ouderen niet wat voor je'? Leerlingen die een pedagogische opleiding volgen aan een ROC of een ander opleidingsinstituut, worden steeds vaker begeleid naar een opleiding waar wel werkgelegenheid te vinden is. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Pedagogisch

 

In 2008 schreven zich nog 25.000 studenten in bij een ROC voor de opleiding PW-3 (Pedagogisch werker 3), maar nu zetten mbo’s het mes massaal in welzijnsopleidingen. Dit jaar daalde het leerlingenaantal naar iets meer dan 18.000 leerlingen.

Numerus fixus
‘De realiteit is, dat er minder werk voor deze studenten is en daar moeten we op inspelen’, zegt Stefanie de Klerk van het ROC Mondriaan in Den Haag. Er is inmiddels een numerus fixus ingevoerd om de toestroom van nieuwe studenten pedagogisch werk tegen te gaan. ROC Mondriaan heeft een tekort aan stageplekken, dat is de aanleiding geweest om te kiezen voor een selectie aan de poort.

Ombuigingsgesprekken
Herkenbaar voor het Alfa College uit Groningen. Ook in het noorden van het land liggen de stageplekken in de kinderopvang niet voor het oprapen. Nancy Bosch: Komend jaar gaan we ombuigingsgesprekken voeren. Zo proberen we leerlingen op een ander pad te krijgen door vragen te stellen als ‘past dit wel bij je?’

Je hart volgen
Het ROC Midden-Nederland weigert studenten op een ander spoor te zetten. Aris Willems namens de school: ‘We sporen ze aan hun hart te volgen. De kans is dan veel groter dat een leerling met een diploma van school gaat.’ Bovendien wil de school in Utrecht niet te snel inspelen op de conjunctuur, omdat de situatie over vier jaar er wellicht heel anders uit kan zien.

 

Bron: Algemeen Dagblad
ANP Photo, Ilvy Njiokiktjien

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.