Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Massale omscholing pm’ers naar zorg

Door het hele land worden omscholingscursussen opgezet om kinderopvangmedewerkers een kans te geven in de zorgsector aan de slag te gaan. Door de bezuinigingen is een flink personeelsoverschot ontstaan in de kinderopvang. Vooral de ouderenzorg kampt met een enorm tekort. Het Algemeen Dagblad bericht hierover.
Massale omscholing pm'ers naar zorg
Foto: ANP Photo

De omscholingstrajecten duren vaak hooguit anderhalf jaar in plaats van drie jaar. Pedagogisch medewerkers met een diploma PW-3 stromen zo snel door naar een diploma verzorgdende niveau 3.

Klassen
In Den Haag begint binnenkort een eerste klas met 23 leerlingen die tijdens en na de opleiding aan de slag kunnen bij één van de vijf Haagse ouderenzorgaanbieders HWW Zorg, Respect Zorggroep Scheveningen, WZH, Verzorgingshuis Duinrust en Saffier De Residentiegroep. ROC’s zijn nog in overleg met andere zorginstellingen in en rond Den Haag, om zo meer klassen te kunnen vormen met ontslagen pedagogisch medewerkers.

Thuis zitten voorkomen

Aan animo geen gebrek in Den Haag, waar tachtig overstappers zich voor de klas hebben gemeld. In de regio Den Haag zijn al veel pedagogisch medewerkers ontslagen, maar dit worden er waarschijnlijk de komende tijd nog meer. Coralie Elmont van werkgeversorganisatie ZorgZijn Werkt zegt in het AD dat ze hoopt te voorkomen dat honderden mensen straks zonder inkomen thuis zitten.

Utrecht
Ook in Utrecht worden pedagogisch medewerkers omgeschoold naar een baan bij onder andere Utrechtzorg. Vooral de omscholing tot kraamverzorger is in trek. Maar Utrecht wil in de toekomst ook gecombineerde banen samenstellen, waarbij een pm’er ’s middags bijvoorbeeld in de buitenschoolse opvang werkt en ’s avonds in de thuiszorg.

Inspelen op de vraag
Pedagogisch medewerkers in Utrecht lijken tevreden te zijn met hun omscholing. Zo kunnen ze door hun brede opleiding makkelijker inspelen op waar de vraag ligt: zorg of kinderopvang. Het UWV zoekt in de regio Utrecht ook actief mee naar werkplekken waar boventallige medewerkers aan de slag kunnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.