Management kinderopvang magazine nr. 1, 2023

  In dit eerste nummer van Management Kinderopvang lees je wat de gevolgen zijn van de uitspraak Geschillencommissie inzake Ska Kinderopvang. Ska moet hun kinderen weer opvang bieden. Hoe gaat de kinderopvangorganisatie dit doen en wat zijn de gevolgen hiervan voor de sector?
  Daarnaast lees je over kinderen die spelend de wereld ontdekken. Al snel wordt de wereld van kinderen beperkt; door ouders, kinderopvang en school. Een pleidooi van Jaap Verhagen om weer te gaan spelen met een verwijzing naar de theorie van meervoudige intelligentie van Gardner.

  Vijf vrije vragen aan: Jorde Steenbeek

  Jorde Steenbeek is unitmanager bij 2Samen, dat circa zeventig locaties heeft in Den Haag, Naaldwijk en Monster. 'We zitten zowel in chique wijken als in "krachtwijken", maar ons aanbod is overal hetzelfde. Met het één maak je het ander mogelijk.'

  Uit de media: Koopkracht

  Daar zijn ze weer, de ouders die in de media vertellen dat ze de kinderopvang gaan opzeggen. Als de indexering van het uurtarief niet in de pas loopt met de gestegen kosten, wordt het hen te duur. De overheid betaalt onvoldoende mee, vinden ze. De media zijn er altijd als de kippen bij om hen aan het woord te laten.

  Column: Calimero

  Calimero was een tekenfilmserie die vanaf 1972 werd uitgezonden door de TROS.

  Buitengewoon: Het woord voor 2023 is …

  Friluftsliv (free-loefst-liv). Eh, dat betekent? Letterlijk: vrijeluchtleven of buitenlucht- leven. Het is mijn wens dat je in 2023 veel tijd buiten doorbrengt, of je nou kind of medewerker bent. Ongeacht je fysieke conditie: (nog) niet kunnen lopen, kruipen, drentelen, lopen, rennen of rollen. En ongeacht het jaargetijde en de weersvoorspellingen, want daar ben je op gekleed.

  Wat is normaal?

  Het was november 2020, ik was vier maanden zwanger en mijn man en ik vonden het tijd ons te verdiepen in kinderopvanglocaties.

  Uit de ivoren toren: De kangoeroemethode

  De kangoeroemethode

  Sector klem door uitspraak

  Onlangs werd bekend dat Stichting Ska Kinderopvang ongelijk heeft gekregen van de Geschillencommissie Kinderopvang. Half juni kregen tweehonderd ouders bericht dat het contract per september verbroken zou worden vanwege het grote personeelstekort. Dertien ouders zijn naar de geschillencommissie gestapt, met resultaat: Ska moet hun kinderen weer opvang bieden. Hoe gaat de kinderopvangorganisatie dit doen en wat zijn de gevolgen hiervan voor de sector? We spraken Ska Kinderopvang en de brancheorganisaties.

  Meer bewegen op de bso

  'We hebben een ruimte in een school of een gymzaal, maar wat kan en mag ik doen?' 'Hoe kunnen we op onze locatie midden in de stad beweegactiviteiten doen?' Deze en andere vragen werden regelmatig gesteld aan Elsien Smit, projectmanager bij Kinderopvang 2Samen in Den Haag. Joris Hoeboer had het antwoord: BeweegBasis.

  Zijn we spelen verleerd?

  Een kind dat de wereld gaat ontdekken, doet dat spelend. Maar al snel wordt de wereld van kinderen beperkt; door ouders, kinderopvang en school. Als volwassenen zijn we het spelend leren kwijtgeraakt. Een pleidooi van Jaap Verhagen om weer te gaan spelen met een verwijzing naar de theorie van meervoudige intelligentie van Gardner.

  Haal meer uit VVE

  Wat maakt de VVE-programma's zo bijzonder en waarin verschillen ze van elkaar? VVE-trainers van Kans Kwadraat lichten Piramide, Uk & Puk, Startblokken en de VVE-basistraining toe en leggen uit waarom ze hier enthousiast over zijn.

  Boven het maaiveld: Kinderen mogen zelf kiezen

  Bij De Rode Ridder in De Lier, onderdeel van De Lange Keizer, hebben ze een grote plantenkas met houten klimhutten, een knutsel- en een kookatelier, kippen en het varken Murf. Irma Keizer, directeur van De Lange Keizer, en locatiemanager Jolanda de Meulmeester over het belang van keuzevrijheid: 'Als een kind vier jaar lang niet wil knutselen, is dat óók goed.'

  ‘Dit avontuur gun ik alle kinderen’

  Kinderopvang bij de boer is razend populair. De media staan met regelmaat op de stoep bij Monique Litjens, voorzitter van de Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK). Sinds 2013 runt zij samen met haar man kinderdagverblijf De Mukkenstal, naast hun eigen boerenbedrijf. 'Buiten ravotten, vies mogen worden, leven met de seizoenen, elke dag een nieuw avontuur: dat gun ik alle kinderen.'

  Tuncay Uyanik in de zandbak

  Een dag meelopen in de praktijk en daarover vloggen: dat was de uitdaging die Tuncay Uyanik, directeur van de directie Kinderopvang van het ministerie van SZW, kreeg van beroepsvereniging PPINK. Hij ging een dagdeel aan de slag bij Kinderopvang 2Zwanen in het Haagse Ypenburg. Een gesprek over zijn ervaringen in de praktijk, zijn ideeën over regels en de rol van de overheid in de kinderopvang.

  Naar een gezonde leefstijl

  Er komt steeds meer aandacht voor een gezonde leefstijl. Veel brede scholen en IKC's zijn actief op dit gebied: van gezonde voeding en beweegbeleid tot een gezond binnenklimaat. De zesde en laatste aflevering in de serie van PACT voor Kindcentra.

  Verschil in uitspraken in identieke zaken?

  De uitspraken van de Geschillencommissie Kinderopvang lijken soms met elkaar in tegenspraak. Wat vindt de sector van de Geschillencommissie? En wat kan ze met de uitspraken? De Geschillencommissie, deel 2.

  Interview: Na tien jaar terug in de kinderopvang

  Carin van Bommel stond elf jaar geleden als kinderopvangmanager op de cover van Management Kinderopvang en in de rubriek '10 Vrije vragen aan'. Na een uitstap in de zorg is zij na tien jaar terug in de kinderopvang. Hoe kijkt zij terug op alle veranderingen?

  Complicaties voor IKC-vorming

  Het Didam-arrest in het kort: overheden mogen onroerende zaken niet aanbieden aan één partij wanneer je kunt verwachten dat er meer gegadigden zijn. Dat heeft consequenties voor IKC-vorming en roept veel vragen op. Bij gemeenten, maar ook bij integrale kindcentra en kinderopvangorganisaties.

  Spelenderwijs Engels leren

  De Finse leermethode Moomin Language School biedt kinderorganisaties een laagdrempelige manier om kinderen met de Engelse taal te laten kennismaken. Bij Forte Kinderopvang gaan ze het programma na een eerste kennismaking gefaseerd invoeren. 'Kinderen maakten snel vorderingen en het is bovendien een mooie manier om onze 3-plussers extra uitdaging te bieden.'

  Vinger aan de pols met PiB

  PiB, het zelfevaluatie-instrument van het Expertisecentrum Kinderopvang, is een veelgebruikte tool in de kinderopvang. Sterker nog, inmiddels hebben zo veel groepen het gebruikt dat het expertisecentrum aan de slag is gegaan met alle data. Op basis van de verzamelde gegevens in het eerste halfjaar van 2022 is er nu een rapport uitgebracht over de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang. We spreken onderzoeker Erik Jan de Wilde over de interessantste bevindingen.