Kinderopvang magazine nr. 5, 2022

  In het mei nummer van Kinderopvang tref je een interessant artikel over Werken met agency. In de waan van de dag is er te weinig aandacht voor wat er zoal leeft bij een kind. Hoe sluit je meer aan bij die belevingswereld? Dit doe je door in te zoomen op de vier pijlers van agency: de eigen stem, keuze, eigenaarschap en verbinding.
  Daarnaast lees je alles over de positieve effecten van knuffelen en liefkozen. Hoe belangrijk het is dat kinderen van jongs af aan spelenderwijs vertrouwd raken met hun lichaam lees je in Lets’s Hug!

  Wat leeft er nu écht bij een kind?

  In de waan van de dag is er te weinig aandacht voor wat er zoal leeft bij een kind. Dat is juist van belang voor de ontwikkeling, vindt Hilde Stroobants, auteur van het boek Kleuterkracht. Pedagogisch medewerkers moeten meer aansluiten bij die belevingswereld. Dat doe je door in te zoomen op de vier pijlers van agency: de eigen stem, keuze, eigenaarschap en verbinding.

  LET’S HUG!

  Aanraken is goed voor jong en oud. Door met aandacht veel te knuffelen komen er gelukshormonen vrij. Maar liefkozen heeft meer positieve effecten. Daarom pleit Corina Elzenaar van Happy Kids Massage ervoor dat kinderen van jongs af aan spelenderwijs vertrouwd raken met hun lichaam.

  Groentefeestje op de bso

  Het nut van een gezonde leefstijl wordt steeds duidelijker. Op de bso heeft gezonde voeding niet altijd prioriteit. Terwijl je ook daar kinderen in contact kunt brengen met groenten en spelenderwijs kunt werken aan hun smaakontwikkeling. Meedoen aan de Gezonde Smikkelweken is daarvoor een leuke manier.

  ‘Vesper heeft mijn hart gegrepen’

  Anne-Sophie Schürmann is medeoprichter van Vesper BSO+ en heeft maar één missie: passende buitenschoolse opvang realiseren voor álle kinderen met een extra zorgbehoefte. Samen met compagnon Olof van den Bout timmert zij aan de weg om dat te bereiken. In de nieuwe podcastserie van Kinderopvangtotaal, Het Kippenvelmoment, vertelt Anne-Sophie waarom zij koos voor de naam Vesper.

  Meeleven met een eigenwijs krokodilletje

  Het prentenboek Ik zou wel een kindje lusten is dit jaar het boek van de actie Geef een prentenboek cadeau. Deze klassieker staat garant voor zowel leesplezier, als ook voor het stimuleren en vergroten van de woordenschat, het begrijpend luisteren en kennis van de wereld. Het boek past bij diverse thema's en biedt veel aanknopingspunten voor activiteiten in de groep. Laat je inspireren!

  Haal meer plezier uit je werk

  Plezier hebben in je werk is belangrijk, maar lang niet altijd vanzelfsprekend. Wat geeft jou werkplezier? Hoe begin je de dag energiek en met plezier, ook als je je dag niet hebt? Miranda Rep en Eileen Kalkman geven praktische tips voor meer werkplezier en stresspreventie.

  Pedagogische oplossingen bij hoge werkdruk

  Veel medewerkers in de kinderopvang ervaren een hoge werkdruk. In deze korte serie een aantal manieren om die werkdruk te verlagen. Deel 2: wat kun je er in je pedagogiek aan doen? Pedagoog Joyce Blauwhoff en pedagogisch coach Lianne Koetsier geven tips.

  Verboden om door de baby’s heen te praten!

  Zeker, voor de taalontwikkeling van baby's is het ongelooflijk belangrijk dat je veel praat, zingt, voorleest en alles benoemt. Maar het hoeft niet altijd, de hele dag door. Ieder mens heeft behoefte aan momenten van rust, aan stille aandacht, ook de baby's. 'De stilte tijdens het spel maakt de kinderen helemaal zen', vertelt Petra Burger. Ze is pedagogisch medewerker, praktijkopleider en 1000-dagen-coach bij kindercentrum Jan en Alleman (de Lange Keizer) in Delft.

  De superkracht van nieuwsgierigheid

  Nieuwsgierigheid is ontzettend goed voor de ontwikkeling van kinderen, en belangrijker nog: ontzettend leuk! Motiveren dus die nieuwsgierige Aagjes! Waarom dat belangrijk is en hoe je dat doet, vertelt Jason Fredrick van Eunen, specialist in nieuwsgierig denken.

  ‘Gastouder zijn is niet zomaar iets’

  Als gastouder is Sabien Netel heel flexibel: kinderen kunnen blijven eten en zelfs blijven slapen. Ze besteedt dan ook bewust aandacht aan een gezonde balans tussen werk en privé.

  ‘Ergens voel ik dat er iets niet klopt’

  Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen 'door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Nicky (niet haar echte naam).