Stimuleer die verkeerstoren in het peuterhoofd’

‘Executieve functies’: dat zijn allerlei zaken die in je hoofd worden geregeld om je gedrag in goede banen te leiden. Ze zorgen ervoor dat je verstandige beslissingen neemt, je op je werk kan concentreren of de impuls onderdrukt om de hele koektrommel leeg te eten. Professionals in de kinderopvang kunnen die functies bij kinderen stimuleren, maar weten er nog te weinig van. Organisatie Sardes probeert daar met haar aanbod De Kleine Kapitein verandering in te brengen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

De executieve functies worden vaak vergeleken met de verkeerstoren van een luchthaven. Zoals de luchtverkeersleiding de vliegtuigen naar de start- en landingsbaan stuurt, zo leiden de executieve functies alle informatiestromen in ons hoofd. Het zijn dus ‘regelaars’ van ons gedrag. Het is enorm belangrijk dat een kind deze executieve functies goed ontwikkelt. Dat zegt ook Lilian van der Bolt, adviseur bij onderzoeks- en adviesbureau Sardes. ‘Dat is heel basaal. Als je dit mist, mis je het fundament waarop het hele leren en ontwikkelen is gebouwd. Alles wat we doen vraagt om executieve functies: samenwerken, creatief denken, overschakelen van de ene

0
39

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 10x per jaar een print exemplaar van Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Kinderopvang magazine.

Heb je een Management Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heb je al een Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.