Mannen in de kinderopvang: nodig of niet?

Slechts drie procent van de pedagogisch medewerkers wereldwijd is man, en in Nederland is het niet veel beter. Hoogleraar pedagogiek Ruben Fukkink leidt een Nederlands jarenlang onderzoek naar de rol van man en vrouw in de kinderopvang, en concludeert dat we verkeerd denken. ‘Het draait niet om man of vrouw, het gaat vooral om gendergerelateerde eigenschappen. Selecteer mensen met masculiene eigenschappen.’ Management Kinderopvang legt hem een aantal stellingen voor.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Stelling: vrouwen zijn meer geschikt voor kinderopvang

‘Fout. We hebben tijdens ons onderzoek getoetst op de vaardigheden die we belangrijk vinden in de kinderopvang: sensitiviteit en ondersteunend zijn aan kinderen, hen begeleiden en stimuleren in hun ontwikkeling. Bij onze studie blijkt dat mannen en vrouwen even goed scoren. Positief is bovendien dat het niveau hoog ligt.’

Stelling: een kind hecht zich beter aan een vrouw

‘Fout. We hebben dat onderzocht met een internationaal erkende methode, waarbij je een dag lang een kind volgt en je observaties uitgebreid kwalitatief beoordeelt. Het bleek, enigszins tot onze verrassing, dat kinderen in de Nederlandse

0
245

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Management Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Management Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 7x per jaar een print exemplaar van Management Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Management Kinderopvang magazine.

Heb je een Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Management Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heeft u al een Management Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.