Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Editorial: Vinger op de zere plek

Peiling KinderopvangTotaal: weglopers zijn geen uitzondering en bedjes niet altijd goed dicht. Het is de kop van een artikel op onze website dat zorgde voor veel aandacht. RTL Nieuws, ANP, AD, de Volkskrant, Radio Veronica en Hart van Nederland berichtten erover. En al die aandacht voor een bericht dat niet echt positief is, werd ons als redactie niet in dank afgenomen. Toch zou ik het achteraf niet anders aangepakt hebben.
Fotograaf: Annemarijne Bax
Sophie van Hogendorp hoofdredacteur Management Kinderopvang sophie.vanhogendorp@bsl.nl. Fotograaf: Annemarijne Bax

Het viel mij als groentje in deze sector op dat er in mijn eerste maanden als hoofdredacteur vaak berichten in de media verschenen over incidenten in de kinderopvang. Neemt het aantal incidenten toe? Of komt er alleen meer naar buiten? Om daar antwoord op te krijgen, zetten we een peiling op met als belangrijkste doelen: achterhalen of onze achterban signaleert dat het aantal incidenten toeneemt, om wat voor incidenten het gaat, welke oorzaken én welke oplossingen gezien worden.

Hoge aantallen

732 mensen vulden de peiling in. Ruim de helft gaf aan het aantal incidenten te zien toenemen. Foutjes zoals het vergeten van voeding/verschonen/medicatie werden vaak genoemd (120 keer). Ook kindjes die weglopen (75 keer) komen vaak voor. Ik schrik hiervan. Deze aantallen zijn hoog. En dit is slechts wat de mensen die aan de peiling meededen, aangaven. Hoeveel gaat er dan landelijk mis?

Compleet beeld

Moeten we hier als vaktitel aandacht aan besteden? Ik vind van wel. Ten eerste omdat we het complete beeld van de sector willen brengen: alle mooie, positieve, dingen – die er veel zijn en plaatsvinden – én de dingen die (nog) niet goed gaan, die beter kunnen.

Kwaliteit onder druk?

In Management Kinderopvang nummer 4 van 2023 wijden we een artikel aan de resultaten van de peiling. Met als belangrijkste vragen: staat de kwaliteit van de kinderopvang onder druk? En zo ja: wat kunnen we hieraan doen? Ik besef dat ik, als nieuweling, nu de vinger op de zere plek leg. Dat dit de sector, in eerste instantie, niet ten goede komt en het slecht is voor het imago van de kinderopvang. Maar ik draai er niet omheen: dit is, helaas, wat het is. En ik hoop dat onze peiling, en de aandacht ervoor, ertoe leidt dat het aantal incidenten vermindert. En we daardoor weer kunnen focussen op alles wat deze sector juist zo mooi maakt.

2 REACTIES

  1. Het is interessant dat we als sector zo weinig onze trots etaleren over wat we dagelijks doen voor en met kinderen en ouders of onze successen vieren en wel altijd veel aandacht schenken aan incidenten. Jaarlijks zakken tig scholen door het ijs en worden aangemerkt als ‘zwakke of zeer zwakke school’. Met echt veel ernstigere consequenties voor een kind dan een stagiaire als begeleidster of een keer niet schoongemaakt conform het protocol.
    Zien we dat breed uitgemeten in de krant staan? Ikke niet.
    Het zou de sector goed doen als we oog houden voor wat niet (zo) goed gaat, maar vooral leren zien en waarderen wat iedere dag, jaar in jaar uit, wél goed gaat.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.