Aansluiten bij de wensen van kinderen

Kinderparticipatie is in Zweden vanzelfsprekend. Het is de rode draad in het ‘Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet’, ofwel het gezamenlijke curriculum van de basisschool, de voorschool (het kinderdagverblijf) en het vrijetijds-thuis (de bso). Clarine de Leve en Jessica Schouten maakten met Childcare International een reis langs kindercentra in Stockholm en schrijven hier een serie artikelen over. Deze eerste aflevering gaat over kinderparticipatie.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

In het Zweedse curriculum zijn de verwijzingen naar kinderparticipatie in vrijwel iedere paragraaf terug te vinden. Democratische vaardigheden staan hoog in het vaandel, waarbij er opvallend veel waarde wordt gehecht aan de gelijkwaardigheid van iedere persoon, ongeacht gender, afkomst en culturele achtergrond. Het is de taak van volwassenen om ieder kind de kans te geven een eigen mening te vormen en zelf keuzes te maken. Ieder kind wordt gelijk behandeld en is een waardevol onderdeel van de groep. Kinderen moeten de kans krijgen om zelf oplossingen te zoeken en er moet ruimte zijn voor hun eigen plannen, hun eigen fantasie

0
243

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Management Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Management Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 7x per jaar een print exemplaar van Management Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Management Kinderopvang magazine.

Heb je een Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Management Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heeft u al een Management Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.