Home 2023

Laatste artikelen

Recensie: De kracht van spel

Dit boek gaat over de kracht van spel. Jonge kinderen spelen, niemand zegt dat ze dat moeten doen, de behoefte komt van binnenuit. Als pedagogisch medewerker wil je kinderen stimuleren in hun ontwikkeling. Maar hoe verhouden spelen en leren zich tot elkaar? Wat vraagt dat van jou? Hoe bied je kinderen optimale ontwikkelkansen vanuit spel? Kun je er op vertrouwen dat een kind al spelend voldoende leert?

Zo kan het ook: Op ontdekkingsreis met Kids Lodge

Je kunt geen krant openslaan of het nieuws over crisissen in de kinderopvang slaat je om de oren. Tijd voor positieve verhalen. Verhalen over locaties die laten zien: zo kan het ook! Kinderopvangorganisatie Kids Lodge bijt het spits af. Deze brede kinderopvang noemt zich 'familiecentrum' en dat heeft een reden.

Gespot

Leuke artikelen gespot!

Mijn locatie

Joy Ellen Bos is directeur-eigenaar van Enjoy! Kinderopvang, met vier kinderopvanglocaties en twee 'learninglocaties' in Amstelveen. In Mijn Locatie vertelt ze over haar locaties, team en waar ze trots op is.

Column: What you see is what you get

Ze had de rondleiding net achter de rug. Enthousiast over haar indruk van de dagopvanggroep gaf ze aan zo 'superblij' te zijn met de 'superleuk' ingerichte groep en de 'superaardige' leiding. Ze had alle vragen kunnen stellen die in haar opkwamen en het voelde goed. Dus we konden rekenen op de nieuwe 1-jarige Esmee. Altijd leuk als er weer iemand bij komt.

Wij hebben eisvrij

De eerste kinderen druppelen de zolderkamer van eisvrij binnen. Maison pakt een appel van de fruitschaal en loopt ermee naar de chillhoek. Isaak gaat met kleurpotloden aan tafel zitten. Hij tekent een Minion na vanaf de iPad. Naast hem zit Indy. Ze legt een plakje kaas op haar rijstwafel. Jakob is verdiept in een stripboek. Vestigingsmanager Gladys van der Wallen kijkt rond met een grote glimlach. 'Het lijkt misschien een doodnormale dag bij een bso, maar bij eisvrij gaat alles toch altijd anders dan anders.'

Kinderboeken

Actuele kinderboeken

Senioren lezen voor aan peuters

Bij kinderopvang KION in Nijmegen worden de peuters op een aantal locaties elke week getrakteerd op een mooi, ontroerend of spannend verhaal. Het wordt voorgelezen door senioren van de Voorleesgroep Kinderopvang. Het initiatief werd 25 jaar geleden bedacht door Lonneke Bisschop, programmacoördinator van Bibliotheek Gelderland Zuid. 'We slaan twee vliegen in één klap.'

Column: Van verticaal naar horizontaal

'Ga je het niet missen, die kleintjes op je groep?' Een vraag die ik veel krijg als ik vertel dat ik van een verticale groep naar een horizontale peutergroep ga. Ja, zeker wel, maar die kleintjes zitten gelukkig nog dichtbij en ze komen uiteindelijk bij mij terug. En, mijn 'oude' 1 tot 4-groep is ontzettend leuk, maar soms ook heel onhandig.

Wat als ouders vasthouden aan strak slaapschema?

'Als je Lotte langer dan een uur laat slapen vanmiddag, dan wordt het vannacht wéér een drama.' Herkenbaar? Sommige ouders zijn de wanhoop nabij door slapeloze nachten met hun baby en geven gedetailleerde instructies aan pedagogisch professionals over het slaapritme van hun kind. Behalve dat zo'n strak slaapschema in de praktijk vaak niet uit te voeren is, komt het ook lang niet altijd de groepsdynamiek ten goede. Hoe ga je het gesprek aan met ouders?