Home 2022

Laatste artikelen

Scharrelpeuters

Ook op een ijskoude lentedag, het is zes graden, trekken de peuters vrolijk hun buitenpakken en hun kaplaarzen aan. Ze gaan niet 'even een frisse neus halen'. Nee, ze besteden bijna al hun tijd op de halvedag-opvang in de buitenlucht. Dit is de 'peuterscharrelplek' van Kinderopvang ZON! in de Delftse Hout, een prachtig natuurgebied aan de rand van Delft. Terwijl de peuters opgaan in hun spel, vertellen pedagogisch medewerkers Charlotte de Groot en Stephanie Stienstra en pedagogisch coach Tom Lindt over de avonturen die ze hier met de kinderen beleven.

Plezier en bewegen met Gezonde Kinderopvang

Genoeg bewegen is belangrijk voor kinderen. Het is goed voor hun ontwikkeling, zowel fysiek, mentaal als sociaal. Recent onderzoek van de Gezondheidsraad wijst uit dat meer bewegen en minder stilzitten een positief effect heeft op de gezondheid en ontwikkeling van jonge kinderen. Wat kun jij als professional in de kinderopvang hieraan bijdragen?

Taalvaardigheid

Een goede mondelinge taalvaardigheid is niet alleen cruciaal voor de lees- en schrijfontwikkeling, maar het heeft ook invloed op het welbevinden van kinderen. Eveline Bogers is onderwijsadviseur taal en het jonge kind en schreef het boek Al pratend wijs over het belang van een goede vroege mondelinge taalvaardigheid. Met haar tips en adviezen kun jij ook op jouw opvang een rijke taalomgeving creëren!

De kracht van een waardevolle overdracht

'Geen bijzonderheden!' Een zin die je misschien wel dagelijks uitspreekt tijdens de overdracht. Het ging goed met het kind: lekker gegeten en lekker gedronken, geen bijzonderheden. Toch doe je daarmee de ouder, het kind én vooral jezelf als professional tekort. Wat is wél een waardevolle overdracht? Nicole van Asten van Parenticom geeft tips.

‘Nu geen baby’s meer hè Kafiya?’

Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen 'door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Ahmed en zijn familie (niet de echte namen).

Grenzen stellen met respect

Structureren en grenzen stellen is een van de zes interactievaardigheden die een pm'er moet beheersen. Net als respecteren van de autonomie van een kind. Maar hoe doe je dat: grenzen stellen en tegelijkertijd de autonomie van een kind respecteren? In haar podcast Podje Opvoeden geeft gezinspedagoog Joyce Blauwhoff een aantal tips.

Column – Een roos en een turk

Een roos en een turk en een hyacinth Dag lief kind… dag lief kind… Een roos en een turk en een hyacinth Dag… lief… kind Hij had het liedje net in groep 2 geleerd en zong het op straat toen we met een groepje naar de bso liepen. Met zijn Turkse achtergrond in m'n gedachte en de onschuld waarmee hij het zong zorgde hij bij mij voor een brede glimlach.

‘Ze voelen als familie’

In Mijn Locatie praten managers over hun locaties, hun team en waar ze trots op zijn. Mariam Talhaoui zette acht jaar geleden Second Home Kinderopvang op in Almere. Er zijn 5 kdv's, 7 bso's en een peuterdagverblijf. Binnenkort wordt de elfde locatie geopend. Mariam vertelt over De Watervilla in Almere Buiten. 'Daar werkt het team dat ik het langste ken.'

Stap uit de waan van de dag

In coaching-gesprekken met pedagogisch medewerkers krijgt Judith Kuiten steeds vaker direct of indirect de vraag: hoe blijf ik gezond in turbulente werkomstandigheden? Hoe zorg ik ervoor dat ik mij niet laat leiden door de waan van de dag? In dit artikel geeft ze tips hoe je hier op een andere manier mee om kan gaan.

‘Ouders kiezen vaker bewust voor het kleinschalige’

Gastouder Stella Scheepbouwer (56) ziet grote voordelen van haar werk voor kind en ouder. Als het aan haar ligt, mogen goede gastouders zichzelf en hun professionele kwaliteiten wel meer in de spotlight zetten.