Home 2024

Laatste artikelen

Redactioneel Labels en stoornissen

Vijf tot tien procent van de kinderen heeft een taalontwikkelingsstoornis. Wist jij dit? Ik niet en ik schrok ervan. Want over taalontwikkelingsstoornissen (TOS) hoor je veel minder dan bijvoorbeeld over ADHD en autisme.
Taal

Kinderboeken

Alles is leuker met Hartje! Mevrouw Zwartjes heeft een nieuw hondje. Hartje is klein en pluizig, en vooral heel lief. De twee hebben de grootste pret met elkaar, maar Hartje groeit en groeit.
Pedagogiek

Om de emoties van kinderen te reguleren

Jonge kinderen kunnen compleet overweldigd raken door hun emoties. Soms vinden ze zelf oplossingen om ermee om te gaan, bijvoorbeeld door zich terug te trekken met hun knuffel of op hun duim te zuigen. Maar als ze overmand worden door boosheid, kunnen ze ook gaan slaan, schoppen of pakken ze dingen af van andere kinderen. Wij geven je 8 tips om kinderen te helpen hun emoties te reguleren.

Column Doe het niet!

Ja, er is weer een andere invalkracht die je groep niet kent… Ja, de kinderen zien weer nieuwe gezichten…

Gespot

Het is weer zover! Van 15 t/m 25 mei is de Annie M.G. Schmidtweek 2024.

Bij mij op de groep

Wat houdt pm'ers zoal bezig en hoe ziet hun team eruit? Na haar BBL-traject kwam Danique van Beusekom terecht bij kinderopvang BLOS in Utrecht, onderdeel van Babilou Family Nederland. Nu belegeidt ze zelf een BBL'er.
Zorgenkinderen

Slangetjes, sondes en spelen

Een kleine boerderij in hartje Leiden; een kinderopvang met vijf groepen. Sondes, slangetjes, mini-rollators en andere medische hulpmiddelen zijn hier de normaalste zaak van de wereld.
Ontwikkeling van kinderen

Column Steven Pont. Spaghetti in je haar

Het is niet altijd makkelijk om met jonge kinderen te werken. Dat is niet erg, maar wel waar. Menig ouder weet zich soms al geen raad met één of twee kinderen thuis. Dus wat dacht je van zestien…? En wat dacht je van begin van de ochtend tot eind van de middag? Je moet daarom ook wel een beetje uit bijzonder hout gesneden zijn, om niet onder te sneeuwen in al die drukte op het werk.
Pedagogiek

De pedagogische vraag van de maand

Deze rubriek is gemaakt door het landelijk Expertisecentrum Kinderopvang. Wil je meer weten over pedagogiek in de kinderopvang? Ga dan naar Of check de podcast Hoe dan in de kinderopvang?

Babycocon van vilt

In de nieuwste KinderopvangTotaal-podcast spreekt redacteur Carmen Felix met Carole Beljon. Carole besloot eerder dit jaar om minder te gaan werken in de kinderopvang en zich te focussen op het opzetten van haar viltbedrijf. Ze maakt vilten cocons, wand-panelen en andere producten - allemaal met de hand.
Nieuwsbrief Abonneren