Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Maatschappelijk probleem wordt nu naar de kinderopvang geschoven’

Terwijl in de ons omringende landen de vaccinatiegraad al eerder terugliep en regeringen de noodklok luidden, gingen we in Nederland op dezelfde voet door. Nu de vaccinatiegraad ook in Nederland hard terugloopt, zoekt de regering naar een snelle oplossing. De kinderopvang moet hierin een hoofdrol gaan spelen.
Foto: iStock

De vaccinatiegraad daalt in Nederland en is inmiddels ruim onder de veiligheidsgrens van 95 procent gezakt. 10 procent van de Nederlandse kinderen wordt niet meer ingeënt tegen de mazelen. Waren het voorheen vooral kinderen uit de “bible-belt” die vanwege religieuze overtuigingen niet werden ingeënt, nu besluiten ook veel hoogopgeleide ouders hun kind niet in te enten. Zij zijn niet langer overtuigd van de noodzaak van inenten en de wetenschappelijke onderbouwing om wel te vaccineren.

Open over vaccinatiegraad

Deze ontwikkeling lijkt nu in één keer te zijn gekomen, maar dat is niet het geval, legt Gjalt Jellesma van belangenvereniging voor ouders BOinK uit. ‘Wij hebben vijf jaar geleden al aan de bel getrokken over de vaccinatiegraad. We ontvingen hierover telefoontjes van ouders uit de centra van grote steden. Het bleek toen al lang niet meer alleen een opvatting van een religieuze minderheid. In de ons omringende landen zoals Frankrijk, Italië en Duitsland liep dit percentage nog veel harder terug.’ BOinK pleitte na die eerste signalen voor een verandering in de kinderopvang waarbij ouders recht kregen om te weten of er niet-ingeënte kinderen op de groep zaten. Dit voorstel kwam er niet doorheen. Je zou ouders namelijk niet kunnen verplichten om deze medisch gevoelige informatie te delen. Daarnaast zou de kans op een besmetting in de kinderopvang erg klein zijn, concludeerden toenmalige bewindsvoerders Lodewijk Asscher en Edith Schippers.

Kinderen weigeren

‘Dat is nu dus een gemiste kans gebleken’, zegt Jellesma tegen onder andere Radio 1 en BNR Nieuwsradio. Hij had graag gezien dat de overheid toen al meer ging staan voor het goede vaccinatieprogramma in Nederland waarmee volgens experts sinds de invoering zeker 900 levens gespaard zouden zijn. ‘Nu wordt dit maatschappelijke probleem in de arena van de kinderopvang uitgevochten. Kinderopvangorganisaties vinden het niet fijn om kinderen om wat voor reden dan ook te moeten weigeren.’ Overigens zijn er al kinderdagverblijven die dit wel doen. Er bestaan regels, bijvoorbeeld de algemene voorwaarden van de Brancheorganisatie, waarin staat dat kinderen geweigerd mogen worden als ze een gevaar vormen voor de gezondheid van andere kinderen.

‘Over de rug van de kinderopvang’

Op de Facebookpagina van Kinderopvangtotaal reageren meer houders en kinderopvangprofessionals verbaasd over de hoofdrol die de kinderopvang nu opeens moet spelen in deze discussie. ‘Hoe moeten we dit gaan controleren?’ vraagt iemand zich af. ‘Botst dit niet met de pas ingevoerde privacywet?’, vraagt een ander. En iemand zegt: Als de overheid wil dat elk kind gevaccineerd wordt, moeten ze dat zelf regelen en niet over de rug van de kinderopvang.’

Serieuze voorlichting

Jellesma vindt ook dat de bal nu vooral bij de overheid ligt om informatievoorziening naar ouders flink te verbeteren. ‘Het is tijd dat onze regering gaat staan voor het ongelooflijk goede vaccinatieprogramma dat wij in Nederland hebben. Wat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff in zijn column schreef, verwoordt precies wat ouders nu denken. Het is nu echt tijd dat er een heel serieus voorlichtingsprogramma start over het belang van vaccineren. Want het recht van een ouder om een kind niet in te enten, staat niet boven het recht van een ouder om zijn kind te beschermen.’

Reactie BMK

Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) is op zich voorstander van de mogelijkheid voor kinderopvangorganisaties om kinderen te weigeren. ‘Houders kunnen hier dan zelf een duidelijk onderbouwde keuze in maken en dit zichtbaar op hun website plaatsen.’ De BMK wil vooral dat de politiek snel duidelijkheid schept. ‘Op dit moment is het nog te vaag en wordt het debat erover verplaatst naar een plek waar het niet thuishoort. Namelijk tussen ouders onderling of op kinderdagverblijven.’ Dat de discussie zich nu vooral lijkt toe te spitsen op een veilige kinderopvang, verbaast de branchevereniging. ‘We moeten niet onderschatten dat, wanneer de vaccinatiegraad minder dan 95 procent is, kinderen dan in het algemeen een risico lopen, dus ook tijdens het babyzwemmen bijvoorbeeld.’

VVD, D66, CDA, PvdA en SP willen dat een kinderopvangorganisatie een niet-gevaccineerd kind kan weigeren. Dat is een Kamermeerderheid. Lees meer in dit artikel

1 REACTIE

  1. Nadat eerst (bijna) alle maatschappelijke problemen op het bordje van het onderwijs kwamen te liggen. Is er nu een nieuwe markt ontdekt, de kinderopvang; mag dit “probleem” gaan oplossen. De politiek heeft hier al jaren mee gesteggeld, en nu mag de kinderopvang dit oplossen. Kom eerst eens met een betrouwbare voorlichtingscampagne over vaccineren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.