Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een voorleesfeest met Woeste Willem!

Hoera! Vandaag is de campagne Geef een prentenboek cadeau van start gegaan. Voor 2,50 euro kunnen alle kinderen genieten van de klassieker Woeste Willem van Ingrid en Dieter Schubert, verkrijgbaar in alle boekhandels. Maar er is meer te beleven!

Het verhaal van Woeste Willem heeft allerlei aanknopingspunten voor leuke activiteiten. Zo versterk je het voorleesplezier en de verhaalbeleving. Lezen, kijken, luisteren, spelen én doen. Maar waar begin je?

Voorleestips

  • Lees Woeste Willem eerst zelf door en bedenk welke thema’s jij uit het boek haalt. Zeerovers? Varen? Zwemmen? Leven in het bos? Of vallen je vooral de emoties op: het stoere gedrag van Woeste Willem, het mopperen, de angst of de bijzondere vriendschap tussen Frank en Woeste Willem? Welk thema sluit het meeste aan bij de voorkennis en ervaring van de kinderen?
  • Woeste Willem heeft een mooie spannende kaft. Bespreek deze met kinderen. ‘Wat zie je? Waar gaat Woeste Willem heen? Ken jij andere zeerovers?’
  • Valt het de kinderen ook zo op dat Willem een humeurige en mopperende zeerover is? Het is een echte brombeer! De kinderen kunnen vast niet zo mopperen! Of wel?! ‘Kunnen jullie Woeste Willem nadoen? Hoe zie je eruit als je moppert en boos bent?’
  • Natuurlijk kun je nog veel meer verzinnen om met peuters en kleuters te doen naar aanleiding van dit prachtige prentenboek. Lees het verhaal herhaald voor, praat erover met kinderen en geef ze de ruimte om te spelen en het verhaal op hun eigen manier te verwerken.

26 talen

Om het prentenboek Woeste Willem toegankelijk te maken voor álle kinderen die opgroeien in Nederland heeft stichting VoorleesExpress het initiatief genomen om audio-vertalingen te maken van Woeste Willem. De audio-vertalingen zijn gratis te beluisteren via de website www.prentenboekeninalletalen.nl. Zo kun je, met het prentenboek op schoot, lekker luisteren naar het verhaal in het Pools, Turks, Papiaments of Tigrinya. En wat dacht je van Limburgs en Twents? Er zijn 26 talen beschikbaar.

Activiteiten

Wat een fantastisch voorleesfeest met schrijvers Ingrid en Dieter Schubert had moeten worden bij verschillende kinderboekhandels, kan helaas vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Toch zijn er samen met hen een paar mooie initiatieven ontstaan, waaronder:

  • Live voorlezen: Op zaterdag 13 juni vanaf 11 uur is via onze social media-kanalen een livestream te volgen in samenwerking met De Kinderboekwinkel in Amsterdam, waarbij Ingrid en Dieter voorlezen uit Woeste Willem.
  • Een piratig promotiefilmpje: Dieter Schubert is op bezoek geweest bij Woeste Willem. En dat brengt wat bijzondere vondsten met zich mee… Het filmpje staat sinds vandaag online op alle social media-kanalen van GEPBC.

Op diezelfde kanalen zijn er afgelopen weken ook veel doe-opdrachten rond Woeste Willem gedeeld. En er volgen er nog veel meer!

Advertentie

Op zaterdag 13 juni staat in alle dagbladen van De Persgroep een paginagrote advertentie rond de campagne met de oproep vooral boeken cadeau te geven. Download de poster hier >>

Opgroeien tussen boeken

De leesbevorderingscampagne Geef een prentenboek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste kinderboeken.

Doe mee

Meedoen aan de campagne en kinderen op jullie locaties voorlezen uit dit boek? Woeste Willem is vanaf 12 juni te koop bij vrijwel alle boekhandels in Nederland. Je kunt ook boeken doneren bij een boekhandel, die dan worden weggegeven aan een goed doel. Bekijk de website voor meer informatie én nog meer activiteiten >> 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.