Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Loonstijging en flexwerken uitgangspunten cao-bespreking

Werkgevers willen pedagogisch medewerkers flexibeler kunnen inroosteren, werknemers willen een loonsverhoging van drie procent. Met die uitgangspunten gaan de vakbonden en de Brancheorganisatie Kinderopvang vandaag om de tafel om de cao-onderhandelingen voor de kinderopvang te vervolgen.
Loonstijging en flexwerken uitgangspunten cao-bespreking
Foto: ANP Photo

Al een jaar staan werkgevers en werknemers lijnrecht tegenover elkaar in de onderhandelingen. Leek er bijna een akkoord te komen, dan wezen de leden van de Brancheorganisatie Kinderopvang het akkoord toch weer af. De afgelopen maanden zijn vakbonden en brancheorganisatie opnieuw te rade gegaan bij hun leden.

Aantrekkelijk beroep

‘Het is een moeilijke tijd in de kinderopvang’ zegt Abvakabo-bestuurder Ilse van der Weiden in de Volkskrant. ‘Maar het is nu genoeg geweest.’ Ze hoopt dat aan de impasse waar de kinderopvang al sinds 1 januari 2012 in verkeert, een einde komt. Toch houden de bonden zeker vast aan hun eis voor loonsverhoging voor de ongeveer 89 duizend medewerkers in de kinderopvangbranche. Van der Weiden wil het beroep aantrekkelijk houden en dat zou niet gaan lukken als de lonen in de kinderopvang achterblijven bij de lonen in de zorg.
Flexibele uren
Voor werkgevers is een flexibele inzet van pedagogisch medewerkers cruciaal. Het gaat niet goed met de kinderopvang, de vraaguitval loopt soms op richting de dertig procent. Door medewerkers flexibel in te kunnen zetten, kan er beter worden ingespeeld op de wisselende bezetting. Werkgevers willen dat het aantal contracturen tot een kwart flexibel mag worden ingeroosterd. Nu mag dat nog maximaal voor een negende van het aantal uren per medewerker.
Principeakkoord 2012
Een flinke loonsverhoging voor medewerkers valt niet bij iedere manager goed. Werkgevers zitten er niet altijd op te wachten in deze lastige periode van bezuinigingen. Toch bevestigen zowel vakbonden als Brancheorganisatie Kinderopvang dat het principeakkoord van oktober 2012 de inzet vormt voor de onderhandelingen die vandaag zijn hervat.

1 REACTIE

  1. Zowel de Abvacabo als de branchevereniging geven wederom blijk van een struisvogelblik. In een tijd, waarin weer werd gesproken over 400 ontslagen bij Esro (vorige week) en waar iedereen in de branche en daarbuiten er vanuit gaat dat er na de vakantie weer grote klappen vallen, wordt weer gesproken over salarisverhogingen.Ik vraag me echt af waar deze clubs mee bezig zijn.
    Als men had rondgekeken, dan was geconstateerd, dat er in de exploitatie van de kinderdagverblijven geen rek zit en kostenverhogingen doorrekenen aan de ouders is alleen maar vragen om nog meer opzeggingen en dus ontslagen.
    De reacties op de vorige voorstellen zijn klaarblijkelijk niet gezien door deze onderhandelingspartijen.
    Kunnen deze zogenaamde vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers niet ontoerekeningsvatbaar worden verklaard?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.