Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Liever praten dan voorlezen tegen baby’s

Regelmatig even babbelen met een baby stimuleert de communicatieve vaardigheden meer dan wanneer je voorleest. Dit ontdekten Ierse onderzoekers van het Economic and Social Researsch Institute (ESRI). De uitkomst verraste hen, want vooraf dachten ze dat voorlezen meer effect zou hebben dan praten.
Liever praten dan voorlezen tegen baby's
Foto: ANP Kippa

Bijna 8 duizend baby’s van 9 maanden oud werden in verschillende groepen ingedeeld. Een groep bekeek plaatjes in het voorleesboek met hun baby, een groep ging hun kinderen daarnaast voorlezen en tegen de laatste groep baby’s werd veel gepraat. De laatste groep bleek na een tijdje vier keer meer gegroeid te zijn in hun communicatievaardigheden en drie keer in hun probleemoplossende vaardigheden.

Langetermijneffecten

Suzanne Ega, lector in de psychologie aan de Universiteit van Limerick: ‘We hadden gedacht dat lezen een goed effect zou hebben, meer dan praten.’ Ze is daarom verrast over het resultaat. In het onderzoek merkten ze dat het voor ouders veel gemakkelijker was om tussen de bedrijven door (bijvoorbeeld tijdens huishoudelijk werk) tegen hun baby te babbelen in plaats van iedere avond voor te lezen. Ega en haar collega’s willen het onderzoek uitbreiden door te kijken naar de langetermijneffecten (tot 3 jaar oud) van voorlezen en praten.

Voorlezen

Het onderzoek betekent niet dat voorlezen helemaal geen effect heeft op de taalontwikkeling van baby’s. Eerdere studies wezen namelijk uit dat voorlezen vanaf de geboorte helpt bij het opbouwen van een woordenschat. Een andere studie door de Hollins University in Virginia waarschuwde dat achtergrondgeluiden van de televisie de taalontwikkeling van peuters nadelig kan beïnvloeden. Ouders spreken namelijk minder met hun kinderen als de televisie aan staat.

Volwassenen zijn vaak geneigd om simpele taal te gebruiken tegen kinderen. Tegen baby’s worden vaak alleen maar klanken uitgesproken. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen meer baat hebben bij volwassen taalgebruik. Daar steken ze, hoe jong ook, veel van op. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.