Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lezen belangrijk voor sociaal-emotionele groei

De Kinderboekenweek zorgt ervoor dat kinderen in aanraking komen met literatuur. Dit jaar vindt de zestigste editie plaats. Waarom is het zo belangrijk dat kinderen hun neus in de boeken steken?
Lezen belangrijk voor sociaal-emotionele groei
Foto: ANP XTRA

De Kinderboekenweek start vandaag met een speciale editie, de zestigste. Het thema ‘feest’ past daar perfect bij. Wie deze week voor meer dan 10 euro aan kinderboeken koopt in de boekenwinkel krijgt daarbij het Kinderboekenweekgeschenk. Ditmaal is dat het boek Zestig spiegels van Harm de Jonge. Persvoorlichter Maud Aarsen van het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) laat aan Trouw weten dat het geschenk kinderen prikkelt om te gaan lezen.

Emoties

Volgens Aarsen van het CPNB biedt een boek meer dan taal alleen. ‘Door middel van kinderboeken kunnen kinderen hun fantasie kwijt, en hun gevoelens en emoties verwerken.’ Bas Maliepaard, kinderboekenrecensent van Trouw, beaamt dit. ‘Door middel van een boek wordt het kind teruggeworpen op zijn eigen verbeeldingskracht en inlevingsvermogen. Dat is ontzettend waardevol en leerzaam. Kinderboeken spelen een significante rol bij de taalontwikkeling en sociaal-emotionele groei van kinderen.’

Jongens lezen minder dan meisjes, en ze vinden lezen ook niet zo leuk. Verder komen ze minder vaak in de bibliotheek. Dat blijkt uit een analyse van het leesgedrag van ruim 30.000 basisschoolleerlingen die meedoen aan het meetsysteem Monitor de Bibliotheek op school. Lees meer >>

Ontspannen

Nederlands hoogleraar jeugdliteratuur Helma van Lierop-Debrauwer merkt in hetzelfde artikel op dat kinderen veel in aanraking komen met taal. In schoolboeken lezen ze en ze scrollen door een Facebook tijdlijn. Toch is het lezen van een echt boek volgens haar iets heel anders. Lezen werkt ontspannend. ‘De taal in boeken is veel beeldender, het verhaal is meer coherent en de woorden zijn veel zorgvuldiger gekozen dan de woorden die kinderen normaliter in hun omgeving tegenkomen.’ Daarbij benoemt zij dat de Nederlandse jeugdliteratuur van een hoog niveau is.

Kinderboeken

Volgens de recensent is er de laatste jaren te weinig aandacht van volwassenen voor kinderboeken. ‘Er is momenteel te weinig ruimte voor kinderboeken in de media. De tijden dat Paul Biegel aan tafel zat bij Sonja Barend zijn over. Je ziet nu nooit kinderboekenschrijvers bij De Wereld Draait Door zitten.’ Ook volgens Aarsen van het CPNB is de aandacht voor jeugdliteratuur gedaald.

Welk kinderboek mag niet ontbreken tijdens de Kinderboekenweek?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.