Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leiding kinderopvang niet terug op werkvloer

Marianne Velsink
De

De leiding van kinderdagverblijf De Blokkendoos in Hoorn mag niet terugkeren op de werkvloer. De gemeente Hoorn heeft op basis van een inspectierapport van de GGD terecht besloten de leiding de toegang tot de kinderopvang te verbieden. Dit heeft de bestuursrechter in Alkmaar woensdagmorgen geoordeeld.

Aanwezigheidsverbod
De GGD concludeerde eerder dat kinderen in De Blokkendoos werden gekleineerd, gepest en geïntimideerd. De gemeente Hoorn besloot daarop eind april de eigenaresse en een tweede, voormalig leidinggevende te verbieden zich nog in de kinderopvang te vertonen. Die stapten daarop naar de rechter om dit besluit hangende de bezwaarprocedure te schorsen.

Oud-collega’s
In hun verweer voerden zij aan dat de GGD, die alleen sprak met oud-medewerkers van De Blokkendoos, ten onrechte was afgeweken van de vaste werkwijze. Hierdoor zouden rancuneuze oud-collega’s onbekommerd hun gal hebben kunnen spuwen. Volgens de rechter had de GGD gezien de bijzondere situati echter voldoende aanleiding deze onderzoeksmethode te kiezen.

Complottheorie
De rechtbank zei geen enkele ondersteuning te hebben gevonden voor een dergelijke complottheorie. Volgens haar zijn er voldoende voorbeelden van misstanden en is er geen reden aan de waarnemingen van de oud-medewerkers van De Blokkendoos te twijfelen. Er waren aanwijzingen dat een veilige en pedagogisch verantwoorde opvang in het geding was en de gemeente Hoorn mocht er van uitgaan dat sprake was van ernstige misstanden, zo stelde zij.

Anonimiteit
De GGD tekende in de rapportage uiteindelijk de verklaringen op van 8 personen die ook voor de rechter anoniem zijn gebleven. De leiding van De Blokkendoos heeft zich hierover voortdurend beklaagd. De rechter beschouwde het in de huidige voorzieningenprocedure als overkomelijk. Zij waarschuwde de GGD en de gemeente wel dat de anonimiteit in de bezwaarprocedure niet overeind kan blijven.

Bron: ANP
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.