Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Kosten IKK hoger dan geraamd’

De kosten die verband houden met de invoering van Wet IKK zijn veel te optimistisch ingeschat. Dit zegt Ed Buitenhek naar aanleiding van het onderzoek dat hij deed in opdracht van de Brancheorganisatie Kinderopvang.
kostenIKKhogerFotolia.jpg
'De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat de kostenramingen van de minister voor het wetsvoorstel (IKK) te optimistisch zijn en in de praktijk niet gehaald zullen worden.' - Foto: Fotolia

‘De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat de kostenramingen van de minister voor het wetsvoorstel Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) te optimistisch zijn en in de praktijk niet gehaald zullen worden. Dat geldt zowel voor de raming van de extra personele inzet voor de dagopvang als voor de besparingen op de personele inzet in de buitenschoolse opvang.’ Dit zegt Ed Buitenhek in een interview met de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Gebrekkige raming

Zijn onderzoek wijst verder uit dat met name voor de kleinschalige opvang in het buitengebied de kosteneffecten van IKK veel groter zijn dan voor de grootschaliger kinderopvang locaties in stedelijke gebieden. Hierdoor dreigt volgend jaar een flinke kostenstijging voor ouders.

Oplossingen

Volgens Buitenhek is er zowel bij het huidige kabinet als bij de nieuwe Tweede Kamer een breed politiek draagvlak om eventuele knelpunten op te lossen. Hij ziet die oplossing in een verdere verhoging van het maximumuurtarief voor de dagopvang en een lagere korting voor het bso-tarief. Als structurele oplossing noemt hij: een combinatie van minder gedetailleerde regelgeving, een bredere praktijktoets van het Ontwerpbesluit en specifieke aandacht voor de kosteneffecten van IKK op kleinschalige opvang.

Kostenprijsonderzoek

Demissionair minister Asscher heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij de kosten rondom de invoering van de Wet IKK goed zal monitoren, maar dit onderzoek zal pas in de loop van 2018 beschikbaar komen.

Lees het complete onderzoek van Buitenhek hier >>

2 REACTIES

  1. Jan van Esch
    We hebben het over een kwaliteitsimpuls, wie heeft bedacht dat hoogwaardige kinderopvang betere kwaliteit gaat krijgen door nog meer regels. Wij hebben al 10 jaar ervaren dat verticale groepen met 12 kinderen zeer goed werkt. Een goede verdeling van 0 tot 4 jaar is bij ons de basis voor betaalbare hoge kwaliteit. Ook tijdens de crises hebben we geen terugval gehad door aan deze hoge standaard vast te houden. Nu bedenkt iemand weer nieuwe regels, waarom weet ik niet, maar dit zorgt ervoor dat we de kwaliteit niet meer kunnen garanderen voor deze prijs. Waar eerst 12 kinderen de kosten van 2 leidsters financierden, moet dat straks met 10 kinderen. Maar het ergst is nog dat we nog maar 2 baby's per groep mogen hebben. Dat resulteert in 4 jaar geen 10 kinderen, maar 8 kinderen per groep. Daarlangs kunnen groepen van 2 tot 4 jaar 16 kinderen op 2 leidsters, snapt u het nog.
    Als dit beleid is van overheid om de kleine kinderopvang geheel brodeloos te maken, zal de kwaliteit zeker hard achteruit gaan. Ik roep de politiek op, af te blijven van de kind/ratio. Het zal de kinderopvang in Nederland zo duur maken, dat na 01-01-2018 duizenden banen uit de kinderopvang zullen verdwijnen.
    Bij onze opvang is een daling van de omzet met 12,5 % bij gelijkblijvende kosten. Als dat een kwaliteitsimpuls is begrijp ik het niet meer. Wanneer stoppen we met extra regels voor iedereen als een enkeling de beoogde kwaliteit niet haalt, mogelijk is optreden beter.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik denk dat iedereen de impact van de wet onderschat, natuurlijk kost het een enorme berg geld. Nu heb ik 5 babygroepen van 8, straks 5 babygroepen van 6. dat kost ons 10 kindplaatsen X gemiddeld € 18000. Linksom of rechtsom zal dat verhaald moeten gaan worden op ouders. dan komt U niet weg met de beoogde verhoging van de maximum uurprijs. Daar heb ik geen rekenmachine voor nodig. Om ouders niet 1 op 1 de rekening te hoeven presenteren ben ik genoodzaakt om semi verticaal ipv echt horizontaal te gaan werken en m2 te gaan meerekenen die ik in het verleden niet meerekende. Dus grotere groepen met meer leidsters om toch maar vooral de omzetderving terug te kunnen dringen met als doel het betaalbaar te houden voor ouders. U begrijpt dat er van een kwaliteitsimpuls geen sprake is. Laat toch de kinderopvang eens een paar jaar met rust en laat al die kleine ondernemers eerst eens op een fatsoenlijke manier herstellen van de magere jaren. Geef al dat geld aan het basisonderwijs daar komen de kids door allerlei factoren nogal aandacht tekort en dat is terug te merken op onze BSO's in het gedrag van bepaalde kinderen, en juist daar wordt de kind-leidster ratio vergroot van 1 op 10 naar 1 op 12. Volslagen belachelijk !!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.