Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kort geding: Stint nog maanden van de weg

Frida Noordzij
Het onderzoek naar de veiligheid van de elektrische bolderkar van het merk Stint duurt nog zeker tot de jaarwisseling. Dat werd bekend tijdens het kort geding van kinderopvang Het Kinderstraat uit Almere tegen het Stint-verbod.
ANP

Van Bentum, advocaat van de kinderopvang van Michelle van Zundert, noemt de beslissing van minister Cora van Nieuwenhuizen om de Stint te verbieden veel te drastisch. ‘Als een bepaald soort busje ineens in brand vliegt, worden ook niet meteen al die busjes van de weg gehaald.’

Grote twijfels

Volgens het ministerie zijn er ‘op zijn minst grote twijfels of de verkeersveiligheid nog is te waarborgen’. ‘De situatie kan zich voordoen dat de Stint op hol slaat; hoe groot die kans is wordt nu onderzocht’, zei de landsadvocaat tijdens de zitting donderdagmiddag 18 oktober. Uit informatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat het onderzoek naar de veiligheid van de elektrische bolderkar zeker tot de jaarwisseling duurt.

Gebruiken

Van Zundert probeerde tijdens de zitting in Utrecht af te dwingen dat zij haar Stint mag blijven gebruiken. De gastouder heeft geen rijbewijs en is nu te veel tijd kwijt om kinderen lopend van school en van en naar sportclubs te brengen.

Gevaren

De landsadvocaat schetsten tijdens de zitting de gevaren die naar voren zijn gekomen uit het ‘verkennende onderzoek’ door de politie, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), dat meldt De Volkskrant. Een storing in het stroompad zou kunnen leiden tot het versnellen van de Stint, waardoor de bestuurder geen mogelijkheid heeft de snelheid met de gashendel te matigen. Ook de gasveer zou voor problemen kunnen zorgen. Op de vraag van de rechter hoe groot de kans is dat zoiets zich voordoet reageerde de landsadvocaat: ‘Dat is nog onderwerp van onderzoek. Maar dat het kán gebeuren is voor de minister genoeg reden voor een verbod.’

De uitspraak van het kort geding is op 1 november.

Bron: ANP, De Volkskrant, nu.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.