Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleuters met hoog IQ krijgen eigen klas

Een Zeeuwse basisschool gaat een klas oprichten voor hoogbegaafde kleuters. Ouders die vermoeden dat hun kinderen slimmer zijn dan leeftijdsgenootjes, kunnen hen aanmelden bij basisschool de Tweemaster-Kameleon in Souburg. Dat zei directeur John Eckhardt woensdag.
Kleuters met hoog IQ krijgen eigen klas
Foto: ANP Photo

Een speciale kleuterklas is volgens de directeur geen overbodige luxe, omdat hoogbegaafde leerlingen zich ook al op de basisschool vaak vervelen in de klas. Hierdoor raken zij snel gefrustreerd en verliezen ze hun motivatie om verder te leren. Met de speciale klas hoopt hij dit te voorkomen.

Te jong

Niet iedereen is blij met de komst van de klas. Bij kinderen tot vier jaar oud is helemaal nog niet vast te stellen of zij een hoog IQ hebben, zeggen de stichting Leonardo Onderwijs en het informatiepunt Onderwijs, hoogbegaafdheid en excellentie van het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling SLO.

Niet wenselijk

Bovendien is het volgens het informatiecentrum niet wenselijk om jonge kleuters in de les te scheiden van andere klasgenootjes, omdat dit hun sociale ontwikkeling in de weg zou zitten.

Opbloeien

De kinderen zullen echter niet de hele dag apart zitten, zegt de directeur. Zo krijgen ze alleen op bepaalde tijdstippen speciale lessen. Verder voorspelt hij dat de hoogbegaafde kleuters in een aparte klas juist meer zullen opbloeien. ‘Vaak voelen hoogbegaafde kinderen zich raar in een normale klas. In een groep waar alle kinderen net als zij denken, krijgen ze meer zelfvertrouwen en worden ze uitgedaagd’, aldus Eckhardt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.