Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleine administratieverlichting voor kinderopvangondernemers

Administratieprocessen, vooral aanvraag-, wijziging- en beëindigingsprocedures worden een stukje eenvoudiger. Minister Lodewijk Asscher heeft een aantal concrete aanpassingen gedaan waarin hij tegemoet komt aan de adviezen van Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk. Zij concludeerden dat de kinderopvang wordt bloot gesteld aan onnodig veel regeltjes.
Kleine administratieverlichting voor kinderopvangondernemers
Foto: ANP Photo

Asscher wil vereenvoudigen waar het kan, maar niet ten koste van kwaliteit van de opvang en veiligheid van de kinderen. Hij heeft hierover gesproken met de Brancheorganisatie Kinderopvang en ondernemers van kindercentra en gastouderbureaus.

Aanvraag tot exploitatie

Het is bijvoorbeeld niet langer meer verplicht om het 12-cijferige KVK-vestigingsnummer aan te leveren bij een aanvraag tot exploitatie. De gegevens die al in het handelsregister staan, hoeven niet opnieuw te worden overlegd bij een aanvraag. Als er een nieuwe eigenaar op een kindcentrum komt, hoeft hij of zij niet de volledige aanvraagprocedure te doorlopen.

Formulieren Rijksoverheid

Het Ministerie van Sociale Zaken past voorgeschreven formulieren aan in de Rijkshuisstijl. De volgorde van informatievragen worden gestroomlijnd en dubbelingen worden zoveel mogelijk voorkomen. Daarbij wordt de mogelijkheid van een verdere digitalisering onderzocht. Het gaat dan om het elektronisch indienbaar maken van de digitale formulieren en het digitaliseren van de informatieverplichting voor het toezicht voor ondernemers.

Gastouderopvang

Als een gastouder op een nieuwe locatie kinderen opvangt, hoeft hij/zij niet opnieuw een Verklaring Omtrent Gedrag aan te leveren. Dat geldt ook voor de huisgenoten van gastouders. Als een houder van een gastouderbureau een aanvraag tot exploitatie indient, hoeft er niet langer een kopie van een identificatiebewijs meegestuurd te worden. Het identificatiebewijs van de gastouder(s) moet wel worden toegevoegd. In het geval van een nieuwe locatie van een geregistreerde gastouder, hoeven niet opnieuw kopieën van opleidingscertificaten aan de aanvraag te worden toegevoegd.

Lees hier wat minister Asscher nog meer doet om de regeldruk in de kinderopvang te verlagen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.