Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kleine aanpassingen hygiënerichtlijn kinderopvang

Onlangs heeft het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd in de hygiënerichtlijn voor kindercentra en basisscholen.
1. Hygiënerichtlijn kinderopvang.jpg
In de hygiënerichtlijn voor de kinderopvang is o.a. opgenomen: de persoonlijke hygiëne

De ‘hygiënerichtlijn ‘kindercentra’ richt zich op beroepskrachten die werkzaam zijn in kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en bso’s. Er is een aparte richtlijn voor het onderwijs. Voorheen viel de bso onder de richtlijn voor het onderwijs. Eén van de aanpassingen is dat zij nu onder de richtlijn voor kindercentra vallen. Dat heeft inhoudelijk verder geen consequenties voor bso’s.

Binnen- en buitenmilieu

De richtlijnen nieuwe stijl zijn gemakkelijker te lezen door een nieuwe structuur en andere schrijfstijl. Nieuw is ook dat de richtlijnen voor een gezond binnen- en buitenmilieu zijn opgenomen in een apart document. Wat wel deel uitmaakt van de hygiënecode zijn richtlijnen in infectieziekten, persoonlijke hygiëne, schoonmaken en desinfecteren, bouw en inrichting, voedselveiligheid, geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen, hygiëne en speel- en zwemgelegenheden en dieren, ongewenste dieren en agrarische verblijf. Toezichthouders gebruiken deze richtlijnen als naslagwerk bij hun inspecties.

Flesvoeding met kraanwater

Het onderdeel infectieziekten zal binnenkort geüpdate worden. Dit gebeurt op korte termijn. Verder is in de hygiënerichtlijn opgenomen dat er geen sieraden gedragen mogen worden tijdens risicovolle handelingen (zoals tijdens verschonen). Ook nieuw is dat flesvoeding aangemaakt mag worden met gewoon kraanwater. Het is wel belangrijk dat dit water uit een andere kraan komt dan waar handen worden gewassen en voor het verschonen van kinderen.

Bekijk hier de vernieuwde hygiënerichtlijn voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang.

In 2014 nog roep het RIVM kinderopvanglocaties op om hygiënischer te werken. Aanleiding hiervoor was de constatering dat kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan twee keer vaker ziek zijn dan kinderen die thuisblijven. Lees meer

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.