Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KING sluit ‘Operatie Kinderopvang’ af

Marianne Velsink
Landelijk

KING, het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten, stopt er na 1 november mee. Vanaf 2010 heeft KING gemeenten ondersteund in de implementatie van het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk (LRKP). Daarnaast voerde KING in samenwerking met gemeenten en de GGD de handhavingsapplicatie GIR in. Dit staat voor Gemeenschappelijke InspectieRuimte.

Alle 395 gemeenten hebben het Landelijk Register in gebruik genomen. Hierin staan meer dan 12.500 duizend kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties geregistreerd en 46.000 gastouders.

Fraudebestrijding
De handhavingsapplicatie GIR is ook door alle gemeenten in gebruik genomen. 27 GGD’en hebben de inspectie van GIR overgenomen. Met deze ontwikkelingen is het voor burgers makkelijker om de kwaliteit van opvanglocaties te doorzien. Locaties die niet voldoen aan de kwaliteitseisen worden uit het LRKP geschrapt. Volgens KING is er door de komst van het Landelijk Register een grote slag gemaakt in fraudebestrijding en onterechte uitkering van kinderopvangtoeslag.

Lees de resultaten van twee jaar KING in het rapport ‘Van ondergeschoven kindje naar zondagskind’

ANP Photo, Ilvy Njiokiktjien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.