Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kindregelingen vereenvoudigen scheelt 1,8 miljard

Kindregelingen vereenvoudigen scheelt 1

Als het huidige ingewikkelde stelsel van kindregelingen wordt vereenvoudigd, dan scheelt dat 1,8 miljard euro. Werkgroepen hebben vijf verschillende varianten bedacht waarmee bezuinigd kan worden en het voor ouders nog overzichtelijker wordt ook.

Nieuwe school
Het huidige stelsel bestaat uit elf verschillende regelingen waaronder de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de kinderopvangtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit stelsel kost de overheid nu 9,1 miljard euro. Daarop kan dus 1,8 miljard euro worden bezuinigd. Dat komt neer op twintig procent.
Een optie is om het systeem te laten aansluiten op de levensfases van kinderen. Een andere optie is de variant ‘nieuwe school’, waarop kinderen vanaf vier jaar van ’s ochtends acht tot ’s avonds zes uur terecht kunnen. Voor ouders met kinderen onder de vier zou de kinderopvangtoeslag in stand blijven.

Vermogenstoets
De invoering van een vermogenstoets voor het verkrijgen van een toeslag voor zorg of kinderopvang of voor het kindgebonden budget kan 1,1 miljard euro opleveren. Een vermogenstoets bestaat nu alleen bij de huurtoeslag.
Het toetsen van het vermogen levert vooral veel op bij de kinderopvang. Nu hebben 6,2 miljoen huishoudens een of meerdere toeslagen. Als de maatregel zou worden ingevoerd, verliezen ongeveer 900.000 huishoudens een of meerdere toeslagen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.