Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvangtoeslag voor peuterspeelzaalgebruikers

Ouders die gebruik maken van de peuterspeelzaal kunnen vanaf 1 november 2017 kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Vanaf die datum wordt het LRKP-nummer zichtbaar zodat ouders met ingang van 1 januari 2018 de toeslag kunnen krijgen.
1-kinderopvangtoeslag-peuterspeelzaal-iStock.jpg
Ouders kunnen vóór 15 november een aanvraag doen voor kinderopvangtoeslag. - Foto: iStock

Alle peuterspeelzalen in Nederland kregen afgelopen week een brief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze brief is opgesteld in overleg met verschillende partijen, waaronder Sociaal Werk Nederland, en gaat over de gevolgen van de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk voor houders. In de brief is vooral aandacht voor het recht op kinderopvangtoeslag voor ouders die gebruik maken van een peuterspeelzaal.

LRKP-nummer

Per 1 november wordt het LRKP-nummer (Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen) van huidige peuterspeelzalen zichtbaar. Op die manier kunnen ouders op tijd toeslag aanvragen voor januari 2018, wanneer peuterspeelzaalwerk onder de definitie kinderopvang valt.

Wijzigingen

Dit vraagt om snelle actie van peuterspeelzalen na de zomer. De wijzigingen per 2018 worden in de brief opgesomd en daarna verder toegelicht:

–          Er staan geen peuterspeelzalen meer in het landelijk register kinderopvang

–          Peuterspeelzalen moeten aan de wettelijke kwaliteitseisen voor kinderdagverblijven voldoen

–          Een deel van de ouders heeft mogelijk recht op kinderopvangtoeslag

–          De subsidierelatie met de gemeente kan wijzigen.

15 november

Ouders kunnen vóór 15 november een aanvraag doen voor kinderopvangtoeslag, dan kunnen zij in principe in december 2017 kinderopvangtoeslag krijgen voor de maand januari 2018. Als ouders 15 november 2017 of later kinderopvangtoeslag aanvragen, dan wordt de toeslag niet meer in december 2017 uitbetaald. Zij ontvangen de kinderopvangtoeslag dan met terugwerkende kracht.

Lees voor meer informatie het nieuwsbericht op de website van Sociaal Werk Nederland >>

Uit recent onderzoek van Ed Buitenhek blijkt dat er in 60 procent van de gemeentes geen of hooguit enkele geregistreerde peuterspeelzalen meer zijn. Steeds meer peuterspeelzalen zijn omgevormd naar kinderopvang. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.