Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvangtoeslag op eigen rekening blijft mogelijk

Het blijft ook na 1 december 2013 mogelijk dat de Belastingdienst de kinderopvangtoeslag direct op rekening van de kinderopvangorganisatie stort in plaats van op die van de vraagouder. Kinderopvangorganisaties die dit willen, moeten wel rekenen op een stijging van de administratieve lasten.
Kinderopvangtoeslag op eigen rekening blijft mogelijk
Foto: ANP Photo

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft over deze uitzonderingspositie gesproken met de kinderopvangbranche. Om fraude te voorkomen, wil de regering dat belastingontvangers hun toeslagen voortaan op één rekeningnummer gestort krijgen. Deze maatregel moet op 1 december 2013 ingaan.

Aansprakelijk gesteld

Voor kinderopvangorganisaties kan dit nadelige gevolgen hebben omdat zij aansprakelijk worden gesteld als kinderopvangtoeslag onterecht is toegekend. Dat betekent dat organisaties het risico lopen dat zij kinderopvang verlenen zonder daar kinderopvangtoeslag voor terug te zien. Sommige organisaties kiezen ervoor om, in overleg met de klant, de kinderopvangtoeslag direct op eigen rekening te ontvangen. De kans op wanbetaling is dan uitgesloten en het recht op kinderopvang voor een kind is gegarandeerd.

Overeenkomst met de Belastingdienst

Kinderopvangorganisaties die deze constructie ook na 1 december willen, kunnen de partnerovereenkomst ‘één rekeningnummer met de Belastingdienst’ aangaan. Afgekort heet deze regeling POBR1. Zij zulllen dan gevrijwaard blijven van hoofdelijke aansprakelijkheid als blijkt dat kinderopvangtoeslag onterecht is uitgekeerd.

Administratie

Hiervoor moeten wel flink wat documenten worden overlegd. De belastingdienst zal maandelijks de volgende set aan gegevens moeten ontvangen:

 • Burgerservicenummers van de contractpartner en de eventuele partner
 • Het burgerservicenummer en de geboortedatum van het kind
 • De periode waarop het kind kinderopvang heeft genoten per kalendermaand
 • De in rekening te brengen opvanguren
 • Het gehanteerde uurtarief
 • De soort opvang

Accountant

Daarnaast zal de kinderopvanginstelling een verklaring moeten overleggen van een onafhankelijke registeraccount waarin die verklaart:

 • Dat de organisatie voldoet aan de eisen die de wet stelt met betrekking tot de financiële en administratieve inrichting en organisatie
 • Dat er sprake is van een onafhankelijke financiële administratie
 • Dat gebruikers van de kinderopvang een voldoende eigen bijdrage betalen
 • Dat er sprake is van een betrouwbare en actuele registratie van de verstrekte opvang
 • Dat er sprake is van een betrouwbare en actuele registratie van de ontvangen kinderopvangtoeslag

Aanmelden

Kinderopvangorganisaties die opteren voor de POBR1, kunnen zich voor 1 december 2013 aanmelden bij de Belastingdienst. Dit kan alleen als de verklaring van een accountant wordt vertoond. Staatssecretaris Weekers overweegt ditzelfde model toe te passen op woningbouwcorporaties en zorgverzekeraars.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.