Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvangmedewerkers krijgen voorrang bij testen

Medewerkers van de kinderopvang en gastouders krijgen voorrang bij het aanvragen van een coronatest. Het kabinet wil hiermee de continuïteit van de kinderopvang zoveel als mogelijk waarborgen. Ook is er sinds 1 februari een regeling actief om werkgevers tegemoet te komen in de kosten van eigen snelteststraten.
Christo Anestev / Pixabay

Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De reguliere kinderdagopvang en gastouderopvang gaan weer open vanaf maandag 8 februari. Binnenkort hebben medewerkers in de kinderopvang en gastouders toegang tot de voorrangsprocedure voor het testen op het coronavirus. Medewerkers worden hier de komende dagen nader over geïnformeerd.

Het ministerie van Sociale Zaken meldt daarover het volgende:

Werkgever bepaalt wie voorrang krijgt

De voorrangsprocedure is bedoeld voor de continuïteit van de kinderopvang. Deze wordt dus alleen ingezet bij medewerkers als dat nodig is om te voorkomen dat kinderen naar huis moeten worden gestuurd. De werkgever bepaalt wie er voor de voorrangsprocedure in aanmerking komt.

Gastouders

Gastouders maken deze afweging zelf. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt op dit moment samen met de GGD’en en de brancheorganisaties de procedure verder uit, zodat de voorrang vanaf zo snel mogelijk operationeel is. De komende dagen volgt hierover nadere communicatie.

Covid-sneltestmogelijkheden voor werkgevers

Naast de GGD-teststraten, werkt de overheid aan het vergroten van de mogelijkheden voor testcapaciteit op locatie bij organisaties waarbij thuiswerken onmogelijk is en er door afname van een antigeen(snel)test een veiligere werkomgeving te creëren is. Sinds 1 februari is een regeling opengesteld om werkgevers tegemoet te komen in de kosten van deze eigen snelteststraten.

Werkgevers kunnen een (eigen) bedrijfsarts of arbodienst verzoeken om de sneltesten uit te voeren. Bedrijfsartsen of arbodiensten kunnen vervolgens de kosten van het (in opdracht van de werkgever) afnemen en analyseren van de test bij werkenden (€ 61,06 excl. btw per test), in rekening brengen bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Zij moeten daarvoor een overeenkomst afsluiten met VWS, waarbij moet worden voldaan aan een aantal vakbekwaamheids-, kwaliteitseisen en verdere randvoorwaarden. De regeling heeft een looptijd van 6 maanden met een budget van ca. 550 miljoen euro. Verder is de mogelijkheid opgenomen om de regeling met nogmaals 6 maanden te verlengen.

Voorwaarden eigen testfaciliteit

Meer informatie over de voorwaarden en hulp bij het opzetten van een eigen testfaciliteit is te vinden op www.werkgeverstesten.nl. Dit is een initiatief van VNO-NCW en MKB-nederland in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zie ook de handreiking die het RIVM heeft opgesteld voor testen binnen organisaties. Verder bieden de websites van de betrokken brancheorganisaties NVAB en OVAL meer informatie. Om aan te melden voor de regeling en voor meer informatie over de procedure zie het aanmelddocument van VWS.

Reactie BK

De Brancheorganisatie Kinderopvang is op haar website kritisch over de eigen teststraten voor kinderopvangorganisaties: ‘De informatie over de Covid-sneltestmogelijkheden voor werkgevers klinkt mogelijk hoopvoller dan het is. Zoals wij het nu begrijpen geldt deze regeling alleen als je je eigen teststraat inricht. Dat is pas zinvol als je zo’n tien testen per uur afneemt. Voor een individuele kinderopvanglocatie zal dat niet aan de orde zijn. We houden jullie op de hoogte van eventuele verdere mogelijkheden.’

De kinderdagopvang en de gastouderopvang gaan vanaf maandag 8 februari weer volledig open. Het OMT noemt dit besluit verantwoord, maar er worden wel aanvullende maatregelen genomen om verspreiding van COVID-19 binnen de kinderopvang tegen te gaan. Waar moet je op letten? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.