Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang voor Oekraïense vluchtelingen: antwoord op praktische vragen

Steeds meer Oekraïense vluchtelingen komen Nederland binnen. Kinderopvang is een actieve lokale partner rondom het kind en kan dus van grote betekenis zijn voor deze vluchtelingenkinderen. Maar hoe pak je dat aan als kinderopvangorganisatie en waar moet je rekening mee houden?
kind oekraïne
Beeld: Pixababy / Dangrafart

De BK, BMK, het Ministerie van SZW, VNG, GGD GHOR en het NJI werken samen om een goede opvangomgeving te kunnen vormen voor vluchtelingenkinderen. De komende tijd zal op de websites van de Brancheorganisatie Kinderopvang en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang daarom veel informatie online komen over waar je rekening mee moet houden als het gaat om opvang van vluchtelingenkinderen. Allereerst: de praktische bedrijfsvoering. De brancheverenigingen zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

TIP: Twijfel je of je verzekering iets dekt? Bel je verzekering. Iedere polis ziet er anders uit. Check dit voordat je aan de slag gaat.

Wat mag er binnen de wet Kinderopvang?

Er is binnen de Wet Kinderopvang veel mogelijk. Maar onder een aantal voorwaarden, namelijk:

  • Het past binnen de BKR. De BKR geldt voor iedereen en daarin zijn vluchtelingkinderen géén uitzondering. Voor incidentele acties zoals een speelochtend in een buurthuis onder begeleiding geldt de Wet Kinderopvang niet.
  • Het moet duidelijk zijn hoe het gefinancierd wordt (want geen kinderopvangtoeslag).
  • Als houder heb je goed nagedacht over de (emotionele) veiligheid van alle kinderen.

Voor kinderopvangorganisaties

Moet een kind een BSN-nummer hebben voordat ik het kan opvangen?
Nee dat hoeft niet, maar ze kunnen zich inmiddels wel inschrijven in het BRP (en dus een BSN aanvragen).

Heeft een Oekraïense vluchteling mogelijkheid tot het aanvragen van KOT?
Op dit moment niet. Er zal dan moeten worden voldaan aan de normale voorwaarden zoals de arbeidseis. Bovendien bestaat er geen recht wanneer de partner zich buiten de EU bevindt, wat hier in veel gevallen zo zal zijn.

Wie moet de opvang van een vluchtelingenkind betalen?
Zolang er geen recht op KOT is geldt: ouders kunnen het zelf inkopen, een gemeente kan ervoor kiezen om bijvoorbeeld een hele groep in te kopen en je kunt er als houder voor kiezen dit ‘om niet’ te doen. Ook is er de mogelijkheid voor een gezin om een beroep te doen op de gemeente via een sociaal-medische indicatie (SMI). De gemeente kan dan een vergoeding geven voor de kosten van kinderopvang.

Gaan vluchtelingkinderen straks voor op reguliere wachtlijstkinderen?
Dit is vooralsnog niet aan de orde en wordt niet naar gekeken op dit moment.

Mag ik op een andere locatie een activiteit verzorgen voor vluchtelingen?
Ja dat kan, zolang het geen kinderopvang is zoals bedoeld in de Wet Kinderopvang. Zoek hiervoor vooral contact binnen je lokale netwerk.

Kan ik Oekraïense vluchtelingen inzetten als arbeidskracht, bijvoorbeeld groepshulp?
Vooralsnog niet. Er worden op dit moment binnen de EU afspraken gemaakt over welke verblijfsstatus wordt verleend aan Oekraïense vluchtelingen. Klik hier voor meer informatie over het aanbieden van werk aan Oekraïense vluchtelingen.

Kinderen zijn mogelijk getraumatiseerd en spreken niet de Nederlandse taal. Hierbij kunnen we deskundigheid en ondersteuning goed gebruiken. Hoe kunnen we dit regelen?
De BK adviseert om hiervoor contact op te nemen met Vluchtelingenwerk. Raadpleeg ook informatie van bijvoorbeeld Pharos, Sardes, WarChild, NJI en Augeo.

Voor gastouders

Het is voor Oekraïense vluchtelingen mogelijk zich in te schrijven in de BRP (Basisregistratie Personen). Daarmee ontvangen ze een BSN en kunnen ze een VOG aanvragen. Daarna kan er gekoppeld worden in het PRK.

Kan ik Oekraïense vluchtelingen in mijn huis opnemen en dit combineren met mijn rol als gastouder?
Ja, dat kan. Wel moet goed worden nagedacht hoe dit op een verantwoorde manier kan worden gecombineerd met de opvangpraktijk. Zoek hierover afstemming met het GOB en met vraagouders. Als het doorgang kan vinden, gebruik daarvoor dan de vaste volgorde:

  • Inschrijving vluchteling in het BRP (Basisregistratie Personen)
  • Aanvraag VOG
  • Registreren en koppelen in het PRK

Indien de opvang bij de vraagouder thuis plaatsvindt en de vraagouder wil vluchtelingen opnemen, hoeven huisgenoten en structureel aanwezigen op die locatie niet ingeschreven te staan in het PRK (artikel 1.56b lid 3 Wko).

Kan ik Oekraïense kinderen opvangen in mijn gastouderopvang?
Indien een gastouder kinderen uit Oekraïne wil opvangen is dat mogelijk binnen het huidige wettelijk kader. Het is van belang dat de gastouder de opvang bespreekt met het gastouderbureau zodat de begeleiding erop kan worden afgestemd en de kwaliteit en veiligheid van de opvang gewaarborgd blijft. Ook vraagouders moeten hierbij betrokken worden. Daarbij is belangrijk:

  • Dat het binnen de BKR past.
  • Je iets geregeld hebt voor wie dat betaalt (vooralsnog is er niks bekend over recht op KOT).
  • Je goed hebt nagedacht over de sociaal-emotionele veiligheid van alle kinderen.
Meer info? Op de site van de Brancheorganisatie Kinderopvang en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang vind je komende weken alle informatie omtrent het opvangen van vluchtelingenkinderen in de kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.