Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang ’t Werkel wint Groene Twinkeling 2019

Groene kinderopvang ’t Werkel in Zwolle heeft de Overijsselse biodiversiteitsprijs Groene Twinkeling 2019 gewonnen. De kinderopvang laat kinderen ‘groeien in rust, ruimte en natuur’. De jury noemt ’t Werkel ‘een groot voorbeeld voor de Nederlandse kinderopvang’.
iStock

Bij de Zwolse kinderopvanglocatie ’t Werkel worden kinderen van nul tot dertien jaar zoveel mogelijk uitgedaagd buiten te spelen in de natuurtuin, waar ze mogen klimmen in bomen, slepen met takken, verstoppertje spelen in bosjes, hutten bouwen en spelen met modder. Er is ook een moestuin, waar kinderen verschillende groentes van het seizoen verbouwen. ’t Werkel maakt uitsluitend gebruik van biologische producten en zoveel mogelijk gerecyclede materialen.

Erkenning

‘Deze prijs betekent veel voor ons, het is de erkenning en waardering van hoe wij ons werk doen’, vertelt oprichtster van ’t Werkel, Mariëlle Hettinga. ‘Veel kinderen komen nog maar weinig buiten. Terwijl we weten uit onderzoek dat een natuurlijke buitenruimte een positief effect heeft op de ontwikkeling van het jonge kind. Het uitdragen van het belang van de natuur en haar biodiversiteit is verankerd in ons werken. Dat proberen wij de kinderen spelenderwijs bij te brengen.’

Brandnetels plukken

De kinderen leren het belang van de kringloop kennen, plukken brandnetels en maken daarmee soep, maar trekken ook naar sloten in het bos met een zoekkaart om te kijken wat er beweegt en leeft. De kinderen doen jaarlijks mee aan de landelijke Natuurwerkdag en Earthday, om hun steentje bij de dragen aan de biodoversiteit en het opschonen van de natuur. In Zwolle houden de kinderen het Tiny Forrest (aangelegd bos) vrij van afval en leren ze over de verschillende bomen die daar te vinden zijn.

Zestien ondernemers

De groene kinderopvang moest wedijveren met zestien ondernemers uit Overijssel, die in aanmerking wilde komen voor de Groene Twinkeling Award.

Bron: langschapoverijssel.nl 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.