Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang kan helpen bij stoornis in taalontwikkeling

Bert Bukman
Kinderen met een stoornis in de taalontwikkeling (TOS) hebben moeite met het gebruiken van taal. De kinderopvang is een belangrijke plek voor het signaleren en doorverwijzen van deze kinderen voor diagnostiek of passende behandeling. Ook kan de kinderopvang zelf een betekenisvolle rol vervullen in het goed begeleiden van kinderen met een TOS op hun groep.
Pixabay

Dat blijkt uit een publicatie in vakblad Vroeg. Uit onderzoek onder pedagogisch professionals blijkt dat 44 procent de afgelopen drie jaar kinderen met TOS op de groep heeft gehad. TOS is bij de meesten een bekende term, maar 45 procent vindt zelf er te weinig kennis van te hebben. Zo weet 30 procent van de pedagogisch professionals niet dat kinderen met TOS laat gaan praten en denkt 20 procent van de professionals ten onrechte dat meertaligheid kan leiden tot TOS.

Betere scholing

Veel professionals geven aan het nodig te vinden dat er meer aandacht voor TOS komt en wensen zelf betere scholing op dit vlak. Er is zowel behoefte aan meer theoretische als praktische kennis over hoe je de stoornis kunt signaleren of hoe je deze kinderen kunt ondersteunen. Qua vorm is er zowel behoefte aan informatiebijeenkomsten of praktijkgerichte workshops als aan ‘coaching on the job’.

Veel respondenten geven aan dat kinderen met TOS een minder goed welbevinden hebben, minder goed kunnen communiceren met andere kinderen en minder goed kunnen meedoen met de dagelijkse gang van zaken. Meer specialistische ondersteuning is volgens de meeste respondenten (86%) dan ook nodig.

Het complete onderzoek vind je hier.

Kinderopvangorganisaties kunnen subsidie aanvragen bij Tel mee met Taal, een programma gericht op het bestrijden van laaggeletterdheid. Vanwege de coronacrisis is er eenmalig een bedrag beschikbaar van bijna 9 miljoen euro. Lees het hele verhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.