Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang en voorscholen openen peuterscholen

De Amsterdamse kinderopvangorganisatie Impuls start, in samenwerking met basisscholen, drie peuterscholen. Deze openen volgende maand in de Amsterdamse wijk Nieuw-West. Dit meldt het Parool. Peuters die nu naar het kinderdagverblijf gaan, komen op de peuterschool op dezelfde groep te zitten als peuters die nu nog naar de voorschool gaan. Hiermee geeft Amsterdam invulling aan de harmonisatie.
Kinderopvang en voorscholen openen peuterscholen
Foto: ANP

De peuterschool is een idee van de gemeente Amsterdam. Het idee is om de overgang naar de basisschool voor deze kinderen nog makkelijker te maken. Nu gaan kinderen in één buurt naar verschillende voorschoolse voorzieningen. Een deel gaat naar de kinderopvang, een ander deel gaat naar de voorschool. De gemeente wil graag dat kinderen naar dezelfde voorschoolse voorziening gaan.

Gratis dagdelen

Ouders krijgen een paar dagdelen opvang in de peuterschool gratis. Daarnaast kunnen zij dagdelen of dagen kinderopvang aanvragen naar gelang hun behoefte. Hiervoor ontvangen ouders gewoon kinderopvangtoeslag, en de tarieven zijn hetzelfde als bij reguliere kinderopvang. De peuterscholen zijn bedoeld voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar oud.

Vierogenprincipe

Daarmee geeft Amsterdam invulling aan de wensen van het ministerie om de verschillen tussen kinderopvang en peuterspeelzaalwerk te verkleinen. Vanaf 1 januari 2015 worden de kwaliteitsregels voor peuterspeelzalen voor een deel gelijkgetrokken met de regels voor de kinderopvang. De beroepskracht-kindratio is als eerste aan de beurt. Vanaf 1 juli geldt het vierogenprincipe ook voor de peuterspeelzaal. Uiteindelijk is het de bedoeling dat peuterspeelzalen en kinderdagverblijven dezelfde kwaliteit bieden.

Onlangs maakte de minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher, bekend dat de harmonisatie met een jaar vervroegd wordt. Het gelijktrekken van kwaliteitseisen komt als eerste aan bod, later wordt de de financieringsstructuur aangepast. Lees meer

Samenwerking

‘Het aantrekkelijke van de peuterschool is dat jonge kinderen veel van elkaar kunnen leren’ zegt de directeur van Impuls in het Parool. Amsterdam wil uiteindelijk tien van deze peuterscholen openen in de stad. Hoewel de scholen een initiatief zijn van de gemeente, is de uitvoering in handen van de kinderopvang in samenwerking met de voorscholen en basisscholen.

In Rotterdam zijn er allerlei verschillende initiatieven om peuters beter voor te bereiden op de basisschool. In Zwijndrecht werd onlangs de peuteracademie opgestart. Eerder werden er in Rotterdam een peutercollege, een superschool en nulgroepen opgestart. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.