Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang en buurtsportcoach kunnen elkaar versterken

In de meeste Nederlandse gemeenten werkt een buurtsportcoach actief samen met kinderopvang. Toch weten veel pm'ers  nog niet precies hoe ze in contact komen en activiteiten kunnen ontwikkelen met deze voor hen vrij nieuwe beroepsgroep. Hier lees je wat je kunt doen en hoe je dat aanpakt.
iStock

Buurtsportcoaches leggen verbindingen tussen scholen, kinderopvang en sport en beweegaanbieders. Of ze verzorgen sport- en beweegactiviteiten voor kinderen op schoolpleinen of bij de opvang. In vrijwel alle Nederlandse gemeenten werken buurtsportcoaches vanuit een regeling van de Rijksoverheid. Ze worden soms ook beweegcoach genoemd.

In Limburg hebben verschillende professionals bijvoorbeeld samen een groep opgericht om kinderen van 2 tot 4 jaar meer te laten bewegen en om overgewicht bij deze leeftijdsgroep tegen te gaan. Buurtsportcoach Angelique Raadschilders van Nuth Beweegt Nuth zegt hierover: ‘Dit project is gericht op kleine kinderen en daar begint het natuurlijk allemaal. Plezier krijgen in bewegen, gezond eten en in je opvoeding meekrijgen dat bewegen heel gezond is.’

Verschillende taken

De taken van de buurtsportcoach verschillen per gemeente. In de ene gemeente staan buurtsportcoaches voor de groep, geven ze lessen en begeleiden ze mensen bij het sporten of bewegen. In de andere gemeente worden buurtsportcoaches ingezet als makelaar of verbinder van verschillende organisaties of van vraag en aanbod op het gebied van sport, bewegen en gezondheid en welzijn.

Als pm’er kun je invloed uitoefenen op deze keuzes. Ga in gesprek met de gemeente of de werkgever van de buurtsportcoaches. Dat is vaak een lokale of provinciale sportservice organisatie. Geef aan waarom jij gebruik zou willen maken van de buurtsportcoach en hoe. Buurtsportcoaches hebben een opdracht vanuit de gemeente, maar die wordt meestal jaarlijks opnieuw vastgesteld.

Contact

Als je geen contactgegevens hebt van de buurtsportcoach, dan vind je die meestal via de website van de gemeente (afdeling sport) of van de lokale sportuitvoeringsorganisatie. Soms zijn de buurtsportcoaches in dienst van de gemeente, maar ze kunnen ook werken voor de sportservice organisatie, een welzijnsorganisatie of een onderwijsinstelling. In kleine gemeenten zijn de buurtsportcoaches soms in dienst van de provinciale sportorganisatie.

Voor andere vragen over de buurtsportcoach kun je contact opnemen met het Kenniscentrum Sport & Bewegen. Specialisten voor sport en bewegen in de kinderopvang zijn Rebecca Beck en Jamilla Vervoort.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.