Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kindermishandeling: zo ga je gesprek met ouders aan

Voor het gesprek met de ouders (en eventueel het kind) over vermeende kindermishandeling kunnen de volgende stappen worden gevolgd.
Ouders moeten vaak eerst gemotiveerd worden zodat de zorgen over hun kind gedeeld kunnen worden.
Ouders moeten vaak eerst gemotiveerd worden zodat de zorgen over hun kind gedeeld kunnen worden. - Foto: Free Images

1. Leg de ouders (en eventueel het kind) het doel uit van het gesprek.

2. Beschrijf de feiten die zijn vastgesteld en de waarnemingen die zijn gedaan, geef daarbij geen waardeoordeel of eigen interpretatie.

3. Nodig de ouders uit om een reactie hierop te geven.

4. Kom pas na deze reactie zo nodig en zo mogelijk met een interpretatie van hetgeen er is gezien, gehoord en/of waargenomen.

5. Leg het gesprek vast en laat het indien mogelijk ondertekenen door alle betrokkenen.

De pm’er speelt een grote rol bij het aanpakken van kindermishandeling. ‘Pm’ers vinden het vooral lastig om emotionele verwaarlozing te herkennen.’ Lees meer >>

Nodig de ouders expliciet uit tot het geven van hun mening en vraag door over kindgerelateerde onderwerpen in de thuissituatie. Herkent de ouder de situatie? Hoe gedraagt het kind zich thuis? Hoe reageren de ouders daarop? Hoe gaat het opvoeden thuis? Hoe reageert het kind hierop? Hoe is de ontwikkeling van het kind tot nu toe verlopen? Wat vinden de ouders daarvan? Hoe ervaren de ouders de opvoeding en hun rol als ouders? Indien de ouders de zorgen herkennen, kan een begin worden gemaakt met het onderzoeken van kansen en oplossingen. Ouders moeten vaak eerst gemotiveerd worden zodat de zorgen over hun kind gedeeld kunnen worden. Het helpt dan om ouders meer informatie te geven over de ontwikkeling van het kind en de effecten voor het kind in de huidige situatie. Pas als ouders niet te motiveren zijn en de zorgen blijven ontkennen is het raadzaam het AMK om advies te vragen en een melding te overwegen.

Bron: Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling (Brancheorganisatie Kinderopvang)

1 REACTIE

  1. Graag wil ik er op wijzen dat het AMK (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) tegenwoordig Veilig Thuis heet. Dit geldt ook voor voormalig Stichting Huiselijk Geweld (SHG) In de Meldcode zijn de namen (nog) niet aangepast door de Brancheorganisatie, vandaar wellicht de verwarring.
    De nieuwe website is: http://www.vooreenveiligthuis.nl
    Veilig Thuis is 24/7 bereikbaar op 0800-2000 (gratis)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.