Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Kinderen straks minder goed voorbereid op groep 1’

In het tweede kwartaal van 2013 zijn 40.00 kinderen minder vaak of helemaal niet naar de kinderopvang gegaan. Brancheorganisatie Kinderopvang vreest voor de startpositie van vierjarigen in groep eén.
'Kinderen straks minder goed voorbereid op groep 1'
Foto: ANP Photo

Brancheorganisatie Kinderopvang hield een enquête onder 460 leden over vraaguitval in het tweede kwartaal van 2013. Ruim driekwart van de ondernemers in dagopvang en buitenschoolse opvang heeft in dit kwartaal te maken gehad met vraaguitval. Kinderdagverblijven merken dit vaker (80 procent) dan bso’s (70 procent).

Na de zomer

Enigszins gunstig, is dat de vraaguitval in het eerste kwartaal van 2013 iets groter leek dan in het tweede kwartaal. Maar de verwachting is dat er na de zomer opnieuw een sterke vermindering in de vraag te zien zal zijn. Ouders gaan in de zomervakantie opnieuw bekijken of en hoeveel kinderopvang ze in de tweede helft van 2013 willen afnemen.

Overgang basisonderwijs

De Brancheorganisatie concludeert dat de kinderopvang, die zo hard werkt aan pedagogische kwaliteit, kapot wordt bezuinigd. Veel kinderen ontwikkelen zich in de kinderopvang op het gebied van taal en sociale vaardigheden waardoor zij beter presteren in groep één van het basisonderwijs. Lex Staal van de Brancheorganisatie: ‘Deze goede startpositie wordt steeds meer kinderen nu  ontnomen. De winst die basisscholen merken, wordt teniet gedaan. Nederland dreigt daarmee achterop te raken bij de ons omringende landen, waar juist ondanks de crisis extra in de kinderopvang wordt geïnvesteerd.’

Vraaguitval

Vooral achterstandswijken en plattelandsregio’s kampen met een gebrek aan kinderopvangaanbod. Zowel in de dagopvang als de bso zijn de bezuinigingen een even grote oorzaak voor vraaguitval als werkloosheid van ouders. Kinderdagverblijven merken daarnaast dat de concurrentie van peuterspeelzalen is toegenomen. In de buitenschoolse opvang wordt 5 procent van de vraaguitval geweten aan een toename van aanbod van naschoolse activiteiten door scholen.

Korte termijn

Staal: ‘Als straks de vraag naar kinderopvang weer toeneemt, zal het veel geld kosten de sector opnieuw op te bouwen. Je reinste kapitaalvernietiging. Dit kabinet kijkt teveel naar de korte termijn’.

2 REACTIES

  1. Het belang van een goed begin aan groep 1 onderschrijf ik volledig, maar vind het wat ongenuanceerd om te suggereren zoals dit stuk doet dat deze goede startpositie wordt ontnomen doordat minder kinderen naar de kinderopvang gaan. Je zou je als ouders die hun kind niet naar de kinderopvang sturen haast schuldig moeten gaan voelen…dat is toch de wereld op z’n kop. Er zijn veel ouders die ervoor kiezen om geen gebruik te maken van kinderopvang en hun kind prima voorbereiden op de basisschool.

  2. Lees alle reacties
  3. Dat dit kabinet slechte beslissingen neemt dat is iedereen in Nederland wel duidelijk. Jammer dat er zo weinig tegen te doen is. Zelfs als een volgend kabinet beter wordt, wat ik niet verwacht, dan is de schade die nu wordt aangericht nauwelijks nog te herstellen. Ja, met kapitalen wel ja maar dat is inderdaad je reinste kapitaalvernietiging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.