Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen niet gebaat bij lawaai of stilte

Kinderen voelen zich niet op hun gemak als er teveel lawaai is op het kinderdagverblijf, maar een te stille groep vinden ze ook niet fijn. Dit ontdekte de Leidse promovenda Claudia Werner. Ze onderzocht het geluid in 64 kinderdagverblijven en kwam daar regelmatig erg lawaaierige groepen tegen.
Kinderen niet gebaat bij lawaai of stilte
Foto: ANP

De gemiddelde decibelhoogte in de onderzochte kinderdagverblijven ligt op 61,69 decibel. Eerder werd het gemiddelde aantal decibellen in de gastouderopvang gemeten. Die ligt met 56,54 decibel behoorlijk lager dan in de kinderdagverblijven.

Contact leggen

Werner onderzocht de samenhang tussen geluid en het emotionele welbevinden van de kinderen op de groep (0-4 jaar). Dat deed ze door kinderen te observeren. Ze keek bijvoorbeeld of kinderen ontspannen waren, of ze open stonden voor contact met andere en of ze plezier hadden.

Verveling

Uit de observaties bleek dat kinderen zich minder fijn voelen als er heel veel, maar ook heel weinig geluid is op de groep. Werkner: ‘Een zeer rumoerige omgeving is niet wenselijk, mogelijk omdat kinderen overprikkeld raken. Maar een heel stille omgeving vonden veel kinderen ook niet fijn. Mogelijk is er dan weinig te zien en te doen en vervelen kinderen zich.’

Claudia Werner onderzocht ook wat het effect is van vaardigheidstrainingen bij pedagogisch medewerkers. Vooral de Video-Feedback Intervention leidde tot positieve resultaten. Lees meer.

Geluidsmeter op de groep

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de invloed van omgevingschaos op het welbevinden van kinderen. Werner vindt dat hier meer onderzoek naar moet worden gedaan. Het viel haar op hoe lawaaiig veel kinderdagverblijven waren en hoe weinig bewust medewerkers zich hiervan waren. Werner pleit daarom voor het gebruik van geluidsmeters op de alle groepen.

Lees meer over het onderzoek van Claudia Werner

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.