Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kinderen hebben recht op natuur’

Marianne Velsink
Natuurmonumenten

Kinderen hebben recht op natuur, vindt Natuurmonumenten. In Amsterdam wordt maandag in het bijzijn van acteur Bastiaan Ragas afgetrapt voor een initiatief om kinderen en ouders te stimuleren natuur en buiten zijn te beleven. Niet om er wat van op te steken, maar gewoon omdat het leuk is.

‘Kinderen moeten al zoveel. Dingen doen die je leuk vindt, daar word je heel gelukkig van’, meent René Terhorst, projectleider Natuurmoumenten. Zo kan een bezoek aan het strand ook leuk zijn als het hard waait en je tegen de wind in kunt hangen. En je hoeft niet altijd een speurtocht uit te zetten in het bos; een kind de witte paaltjes voor de wandelroute laten zoeken, kan net zo in de smaak vallen.

OERRR
Met het initiatief OERRR wil Natuurmonumenten kinderen ruimte bieden om buiten te spelen en zo hun fantasie te prikkelen, angsten te overwinnen, zichzelf te leren vertrouwen en in contact te komen met planten en dieren. Terhorst: ‘Het uitgangspunt is dat kinderen altijd en overal kunnen spelen, maar volwassenen herkennen dat niet meer. Kinderen ervaren natuur als vanzelfsprekend. Ergens in de puberteit raken we dat gevoel kwijt en als volwassene zijn we helemaal vergeten wat een kind allemaal leuk vindt.’

Meedoen
Terhorst hoopt dat uiteindelijk alle 3,6 miljoen Nederlandse kinderen meedoen. ‘We bieden dit aan: dit hoort zo bij kinderen, wij vinden dat ze hier allemaal aan mee moeten kunnen doen.’ Meedoen kan kosteloos. Bedrijven en volwassenen kunnen het project dat in de herfstvakantie start, steunen met een donatie.

Rechten van de Mens
Natuurmonumenten sluit zich hiermee aan bij een internationaal pleidooi om het recht op toegankelijke natuur voor kinderen op te nemen in het VN-Handvest voor de Rechten van de Mens. De organisatie wil ouders inspiratie geven en geeft aan dat ze zich gaat inzetten om kinderen een gezonde toekomst te geven: ‘Buiten spelen helpt kinderen gezond te blijven’. Bovendien zullen kinderen die weer verbonden raken met de natuur, die later ook willen beschermen, is de gedachte.

Bron: ANP
ANP Photo, Sander Koning

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.