Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kindcentra 2020 weerlegt kamerbrief Asscher

De Regiegroep Kindcentra 2020 is het niet eens met de kamerbrief die minister Asscher op 24 juni aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. In deze brief gaf de minister aan dat het huidige kabinet geen verdere stappen zal zetten in het fuseren van kinderopvang en onderwijs, omdat dit duur, niet nodig en (juridisch) vrijwel niet mogelijk is. De regiegroep weerlegt dit in een uitgebreide reactie.
Kindcentra2020
Volgens Kindcentra 2020 kost het mogelijk maken van een organisatievorm waarin kinderopvang en onderwijs fuseren helemaal niets

Volgens Kindcentra 2020 kost het mogelijk maken van een organisatievorm waarin kinderopvang en onderwijs fuseren helemaal niets, maar levert het juist veel op. ‘In de praktijk blijken vergaande vormen van samenwerking efficiënt en kosteneffectief, en kunnen er zo met dezelfde middelen veel betere voorzieningen gerealiseerd worden’, aldus de regiegroep.

Niet/wel nodig

Ook dat het onderbrengen van onderwijs en kinderopvang in één organisatie niet nodig zou zijn, weerlegt Kindcentra 2020. De scholen en kinderdagverblijven die op dit moment een vergaande samenwerking proberen aan te gaan, lopen volgens de regiegroep tegen fiscale en juridische problemen aan. En deze problemen kunnen niet worden opgelost binnen de huidige wettelijke kaders. Een nieuwe, wettelijke organisatievorm (een ‘kindcentrum’) is voor deze pioniers dus wel degelijk nodig. ‘Kindcentra hebben uitsluitend bestaansgrond als de samenwerking duurzaam is en niet afhankelijk van persoonlijke ambities van bestuurders. Het moet kunnen gaan om duurzame allianties waarbij gedurende langere periode samengewerkt kan worden om prachtige voorzieningen voor kinderen te realiseren. Dat is alleen mogelijk als er gewerkt kan worden vanuit één pedagogische visie, één leiding en één team’, zegt de regiegroep.

Niet/wel mogelijk

Kindcentra 2020 weerlegt tot slot ook het argument van het kabinet dat het integreren van onderwijs en opvang in één organisatie (juridisch) niet mogelijk is. Volgens de regiegroep omschrijft het boek Kindcentra 2020, een realistisch perspectief namelijk zeer gedetailleerd hoe dit wél mogelijk is. Minister Asscher gaat in zijn brief niet in op deze uitwerking, en daarom concludeert de regiegroep dat het kabinet de mogelijkheid tot een fusie van kinderopvang en onderwijs niet echt serieus wil onderzoeken. Een gemiste kans, vindt de regiegroep.

Taskforce

Kindcentra 2020 is dan ook niet tevreden met de taskforce die het kabinet na de zomer gaat inrichten. Aan de ene kant lijkt het kabinet hiermee tegemoet komt aan de wens vanuit het werkveld om de knelpunten in de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang verder te onderzoeken. Maar aan de andere kant vindt de regiegroep het vreemd dat de taskforce alleen de ruimte krijgt de inhoud van de samenwerking te onderzoeken, en niet een eventuele nieuwe (organisatie)vorm. Als een nieuwe organisatievorm bijdraagt aan een betere inhoud, dan moet de taskforce op dat gebied ook voorstellen kunnen doen, vindt Kindcentra 2020.

Lees hier de volledige reactie van Kindcentra 2020 op de kamerbrief van Asscher.

Begin oktober vorig jaar presenteerde de Regiegroep Kindcentra 2020 haar plannen voor een Wet Primaire Kindontwikkeling. De meeste politieke partijen reageerden toen enthousiast en wilden de plannen snel invoeren. Lees meer

3 REACTIES

  1. Ik ben nog steeds erg benieuwd naar de pedagogisch inhoudelijke argumenten die aangeven dat een juridische samenwerking van meerwaarde is voor de kinderen. Dat kan ik echt nergens terugvinden. Efficiënt en kosteneffectief? Dat wilden de grote zorginstellingen ook en wij weten waar daaruit is gekomen. En de kapitaal- en kwaliteitsvernietiging van bestaande organisaties die dan net zoals M. Vermeulen aangeeft ophouden met bestaan? Is daar over nagedacht?

  2. Lees alle reacties
  3. deze kindcentra zijn alleen weggelegd voor grote organisaties. dat betekend dat ik als een van de vele kleine kinderdagverblijven ga verdwijnen. de scholen gaan niet samen werken met meerdere kinderdagverblijven en dus kom je als kleintje niet eens in beeld voor zoiets. In onze gemeente zijn 11 kinderdagverblijven van tussen de 22 en max 50 plaatsen,en we hebben 6 scholen waarvan er 1 met 700 leerlingen. die zijn dus verdeeld over verschillende dagverblijven. als dat in de school komt dan verdwijnen alle kleine BSO s en ontstaat er een grote en dus het faillissement van een aantal.(oa ik zelf). ik ben dus geen voorstander van dit plan. het wordt naar mijn idee dan ook veel te schools . Laat ouders lekker zelf kiezen . als het aan de school gekoppeld zit hebben ze toch vaak het idee dat dat is waar ze naar toe moeten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.