Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KidsFoundation en Partou mogen alleen onder voorwaarden fuseren

De twee grote kinderopvangorganisaties KidsFoundation en Partou kondigden in het voorjaar al hun fusie aan, maar mogen alleen samengaan mits zij drie locaties in Amsterdam verkopen.
AdobeStock

Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De ACM ziet erop toe dat bedrijven eerlijk concurreren en beschermt consumentenbelangen. Er blijft, volgens de toezichthouder, voldoende concurrentie over als aan de voorwaarden wordt voldaan.

Autoriteit Consument & Markt

Bij een fusie of een overname toetst de ACM vooraf of de bedrijven die samengaan niet een zodanig sterke positie krijgen dat zij zonder problemen de prijzen kunnen verhogen, de kwaliteit verlagen of de innovatie verminderen. De ACM heeft onderzocht wat de gevolgen van de fusie tussen KidsFoundation en Partou zijn voor het aanbod van kinderopvang op zeer lokale markten.

Mededingingsprobleem

Er zijn zestien locaties in Amsterdam waar de ACM na de overname een mogelijk mededingingsprobleem ziet, omdat er daar voor ouders niet veel meer te kiezen overblijft. Dat kan leiden tot hogere prijzen en verminderde kwaliteit van de kinderopvang. Met de verkoop van deze drie kinderopvanglocaties lossen partijen dit probleem op. De ACM moet de koper van de locaties vooraf goedkeuren, meldt de autoriteit.

Onex en Waterland

Onex, eigenaar van KidsFoundation, wordt samen met de Nederlandse participatiemaatschappij Waterland eigenaar van de nieuwe combinatie en neemt de aandelen Partou over van de Nederlandse investeringsmaatschappij Navitas Capital. Het vestigingsnetwerk blijft in stand.

60.000 kinderen

De organisatie gaat krijgt daarmee een aandeel van zo’n 8 procent in de markt voor kinderdagverblijven, peuteropvang en buitenschoolseopvang, met 8.000 medewerkers en ruim 650 locaties. De nieuwe partij gaat opvang verzorgen voor 60.000 kinderen. Lees meer over de fusie

Bronnen: ANP, ACM

KidsFoundation wisselde in oktober 2018 van eigenaar. De Canadese investeringsmaatschappij Onex kocht het van de Amerikaanse investeringsmaatschappij HIG. Door de verkoop laaide de discussie over private equity in de kinderopvang opnieuw op. ‘Private equity-fondsen verdienen geld met kinderopvangbedrijven. Dit gaat ten koste van de kwaliteit.’ Lees dit artikel dat wij eerder al schreven over private quity

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.