Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kids First verhoogt tarieven met zelfde percentage als fiscaal uurtarief

Door de hoge inflatie en lage indexering van de fiscale uurprijs vanuit de overheid, zitten veel houders momenteel in een spagaat. Ga je de inflatie in 2023 volledig doorberekenen in je prijzen, zodat je een financieel gezonde organisatie behoudt? Of ga je voor toegankelijke kinderopvang door wellicht voor of onder de kostprijs te gaan werken? Kids First is voor de laatste optie gegaan.
welke-gevolgen-heeft-de-extra-verhoging-maximum-uurprijs-voor-gesubsidieerde-peuteropvang-en-ve
Beeld: AdobeStock

Kids First heeft de tarieven voor 2023 verhoogd met gemiddeld 5,6 procent, nagenoeg gelijk aan de verhoging van het fiscale normtarief, zo staat in een persbericht. Waar de gemiddelde tariefstijging voor kinderdagopvang en buitenschoolse opvang in Nederland boven de 8,5 procent ligt, heeft Kids First de toegankelijkheid van de kinderopvang voorop gesteld. De eigen bijdrage blijft zo voor de meeste ouders ongeveer gelijk.

Toegankelijke kinderopvang

De hoge inflatie en de loonstijging (door de verwachte nieuwe cao voor 2023) hebben ertoe geleid dat de meeste kinderopvangorganisaties een flinke tariefstijging hebben aangekondigd. Het gevolg hiervan is dat ouders een forse verhoging van de eigen bijdrage tegemoet kunnen zien.

Kids First stelt naar eigen zeggen alles in het werk om ook ouders met de laagste inkomens kinderopvang te blijven bieden. Deze groep kinderen mag volgens Kids First niet worden uitgesloten, omdat kinderopvang een grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van ieder kind. Om kinderen hierin gelijke kansen te bieden is de tariefverhoging van Kids First beperkt.

Efficiencyverbeteringen en schaalvoordelen

De vraag is natuurlijk hoe Kids First dan de hogere kosten om opvang te bieden gaat bekostigen. Zelf zeggen hierover: ‘Een lager dan gemiddelde tariefsverhoging betekent dat Kids First vooral kritisch zal gaan kijken naar de stijgende kosten van kinderopvang door efficiencyverbeteringen en schaalvoordelen. Daarnaast hoopt de organisatie dat er snel meer duidelijkheid zal volgen over de cao kinderopvang voor 2023.’

Meer kinderopvangorganisaties

Kids First is niet de enige kinderopvangorganisatie die de toegankelijkheid van de kinderopvang voorop stelt. Eerder spraken we al met Evalien Rengers, bestuurder van SKO Oegstgeest en Elly Brand, bestuurder van Kibeo. Zij waren er een aantal maanden terug al over uit: hun kinderopvangorganisaties draaien zelf voor de kostenstijgingen op en verhogen hun tarieven, net als Kids First, nauwelijks. Lees hier het interview met beide bestuurders >>

1 REACTIE

  1. Het klinkt op het eerste gezicht heel maatschappelijk verantwoord wat Kids First doet. Hun tarieven liggen echter nu al boven het tarief wat de overheid stelt voor de overheidsbijdrage. Zo wordt het dus meer een publiciteitsstunt. Kijk dus naar de daadwerkelijke tarieven en oordeel dan over de prijs.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.