Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kamp wil meer invloed ouder op kinderopvang

Kamp wil meer invloed ouder op kinderopvang

Ouders moeten meer invloed krijgen op de kwaliteit van het kinderdagverblijf, de bso of de gastouderopvang waar ze hun kinderen naartoe brengen volgens minister Henk Kamp (Sociale Zaken). Zo komt er een geschilleninstantie die bindende uitspraken doet, om ouders meer rechten te geven en kinderdagverblijven aan te spreken op misstanden.

Meer openheid
Dat heeft Kamp vrijdag bekendgemaakt. Een dag eerder maakte de VVD-bewindsman in de Tweede Kamer al duidelijk dat kinderopvanginstellingen verplicht worden meer open te zijn over hun prijzen en de kwaliteit, zodat ouders kunnen vergelijken en een betere keuze kunnen maken. Uiterlijk eind volgend jaar moeten ouders via de website www.kinderopvangkaart.nl crèches en buitenschoolse opvang beter kunnen vergelijken. Nu maken kinderopvanginstellingen volgens Kamp ‘nog maar mondjesmaat’ gebruik van de kinderopvangkaart. Zij krijgen tot eind 2012 de tijd om het zelf beter te doen. Anders regelt de minister het via een wettelijke informatieplicht.

Gezonde concurrentie
Kamp hoopt dat meer inzicht en invloed voor ouders zorgt voor meer gezonde concurrentie in de kinderopvang. Eerder dit jaar uitte hij al zijn zorgen over de sector, omdat de markt niet goed zou functioneren door een gebrek aan kindplaatsen. In onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) wordt dit beeld nu bevestigd. Vooral door wachtlijsten in de kinderopvang is er nog te weinig concurrentie. ‘Hierdoor is de keuzemogelijkheid voor ouders vaak beperkt’, stelt Kamp. Overigens blijkt volgens hem nu ook uit de nieuwste cijfers dat wachtlijsten in de branche afnemen, omdat de vraag minder groeit dan het aanbod.

BOinK: Goede eerste stap
Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) spreekt over een goede eerste stap. ‘We hebben hier jarenlang hard voor gelobbyd. Maar we zijn er nog niet.’ Hij is niet te spreken over de bezuinigingen die eraan zitten te komen en hij vindt dat er snel een einde moet komen aan het op grote schaal inzetten van stagiaires in de kinderopvang. Ook moeten ouders volgens BOinK betrokken worden bij inspecties van de GGD op kinderdagverblijven. ‘Ouders weten vaak niet eens dat de inspectie gehouden wordt. We willen dat de GGD hen hoort als deel van het onderzoek en na afloop van het onderzoek de resultaten met hen bespreekt.’

Bron: ANP
Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

  1. Volgens minister Kamp maken de ondernemers in de kinderopvang te weinig gebruik van de kinderopvangkaart.
    Ik -ondernemer in de kinderopvang- heb geprobeerd mij daarin in te schrijven, maar werd geweigerd. Waarom? Omdat gastouders nog niet meetellen op de kinderopvangkaart. Op termijn, zo werd mij bijna een jaar geleden verteld, zouden gastouders zich kunnen inschrijven. Ik wacht nog steeds….
    Over gezonde concurrentie gesproken!
    Hoe kan de concurrentie ooit gezond worden als een grote groep serieuze kinderopvangondernemers door zowel Boink als de minister niet eens serieus genomen worden?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.