Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kamp vindt ‘alleen op de groep’ verontrustend

Het verontrust minister Kamp dat pedagogisch medewerkers, ondanks eerdere signalen, nog steeds te vaak en te lang alleen op de groep staan. Hij vindt het een ernstige zaak dat niet alle ondernemers zich houden aan de beroepskracht-kindratio en belooft meer transparantie in de regelgeving.

Niets verbeterd
Vakbondorganisatie Abvakabo FNV hield het onderzoek voor de tweede keer, maar de uitslag leek een kopie van de uitslag van vorig jaar. Ook toen al trok de vakbond aan de bel en verzocht toenmalig staatssecretaris Dijksma iets aan dit probleem te doen. Minister Henk Kamp geeft aan dat er de afgelopen twee jaar al een aantal maatregelen is genomen om het toezicht te verbeteren. Denk aan onaangekondigde controles door de GGD en verbetering van de handhaving door gemeentes. Ilse van der Weiden, vakbondsbestuurder Abvakabo FNV: ‘Dat klinkt allemaal erg mooi, maar uit ons onderzoek blijkt dat de situatie afgelopen jaar niet is verbeterd. De maatregelen zijn dus nog niet ten uitvoer gebracht of het zijn niet de goede maatregelen.’

Achterblijvende gemeenten
Eén van de maatregelen is het project ‘achterblijvende gemeenten’. De Inspectie van het Onderwijs maakte gerichte verbeterafspraken met gemeenten die te weinig handhaven op de kwaliteit van de kinderopvang. Daarnaast is minister Kamp in gesprek met de MOgroep, de BKN en BOinK (de drie convenantpartijen) om de regels ten aanzien van de beroepskracht-kindratio duidelijker en transparanter te maken.’In de beantwoording van de door Nine Kooiman (SP) gestelde Kamervragen zegt hij hierover: ‘Aanpassing van deze regels moet ervoor zorgen dat houders de regels beter kunnen naleven en dat er goed kan worden gecontroleerd zodat gemeenten bij overtredingen streng kunnen handhaven.’

Bekijk hier de beantwoording van de Kamervragen door Henk Kamp >>

2 REACTIES

  1. Zo moeilijk is het niet om dat na te rekenen: aan een simpel excelmodel heb je al genoeg, en dat is afdoende als je maar 1 groep hoeft te plannen.
    Als je meer groepen moet plannen zal je waarschijnlijk wel een of ander administratie-/planningspakket gebruiken, en als daar die berekening niet in zit dan moet je je leverancier maar op z’n falie geven zodat hij dat snel gaat inbouwen.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.