Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Kamp: Nog steeds groei in kinderopvang

Bezuinigingen

Minister Kamp ontkent tijdens het Algemeen Overleg over kinderopvang dat de kinderopvangsector in elkaar stort door de bezuinigingen. Volgens Kamp is er nog steeds groei in de branche en hanteert 13 procent van de ondernemers in deze sector nog een wachtlijst. Kamp sluit niet uit dat er nog meer bezuinigingen voor de kinderopvang aankomen naar aanleiding van de onderhandelingen die nu plaatsvinden in het Catshuis.

Sluitingen kinderopvang
Kamp wil de wachtlijsten weg hebben om ervoor te zorgen dat ouders een betere keuze kunnen maken in de opvang voor hun kinderen.Met de kinderopvangbranche waarschuwen vooral oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en D66 dat veel crèches de deuren moeten sluiten, omdat ouders de opvang te duur vinden nu ze minder steun van de overheid krijgen. De minister zegt al langer dat gezondere marktverhoudingen nodig zijn in de kinderopvang, omdat ouders nog te weinig keus hebben. Hij vindt het dan ook niet erg als ouders nu vaker de opvang van hun kinderen op een andere, niet-formele manier regelen en opa’s, oma’s of vrienden inschakelen.

Investeren in kinderopvang
Tijdens het debat verantwoordt Kamp de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag en legt hij de Kwaliteitsagenda Kinderopvang uit waarin hij 20 miljoen euro investeert in o.a. de taalontwikkeling van pedagogisch medewerkers. Kamp vindt dat het niet slecht gaat met de kinderopvang in Nederland. Vergeleken met omringende landen investeert de overheid veel geld in kinderopvang. ‘Wel is Nederland één van de weinige landen waar in deze tijd bezuinigd wordt op kinderopvang’ benadrukt Marriët Hamer van de PvdA ’terwijl in het buitenland juist in geïnvesteerd wordt.’

Achterstandswijken
Regeringspartij CDA vraagt met de oppositiepartijen PvdA en D66 aandacht voor het peuterspeelzaalwerk en kinderopvang in achterstandswijken. De vrees bestaat dat door bezuinigingen peuterspeelzalen verdwijnen en crèches de deuren moeten sluiten nu ouders minder kinderopvangtoeslag krijgen. Dit dreigt volgens CDA, PvdA en D66 vooral ten koste te gaan van de opvang in achterstandswijken waar de voorschoolse educatie van belang is om taalachterstanden bij peuters in te halen.

Voorschoolse educatie
CDA’er Eddy van Hijum sprak minister Henk Kamp (Sociale Zaken) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer hierop aan. Mariëtte Hamer (PvdA) wil juist een grotere rol van de kinderopvang in de voorschoolse educatie om te voorkomen dat kinderen met een taalachterstand aan de basisschool beginnen.

Bron: Tweede Kamer, ANP
Foto: ANP

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mijn collega noemde de reactie van Kamp gisteren Pinokkio-Politiek, je ziet z’n neus groeien. Dat is helemaal juist. Kennelijk wordt hij niet goed geinformeerd of trekt hij zich er niets van aan, in beide gevallen is dit tenminste zorgelijk te noemen. Dit kan toch niet!!

  3. Ook de grote organisatie’s lopen achteruit. Waar de minister de wachtlijsten vandaan tovert?? Geen idee, maar bij ons is hij leeg. En als het zo doorgaat mis ik straks niet alleen de wachtlijst maar ook de topcollega’s die er elke dag weer een topdag van maken.
    Tja en pomp al je geld dan maar in Griekenland en de EU. Mij is altijd gezegd als je niet goed voor jezelf zorgt kun je ook niet goed voor een ander zorgen!!!

  4. Heel platvloers maar ‘kinderopvang weer de zak.’ als kamp nu al begint te roepen over dat geneuzel in het Catshuis.. Weet ik genoeg! Triest ! Punt met NL is dat we altijd het beste jongetje van de klas willen zijn.. Dat hebben de heren Rutte en de Jager dan ook over zichzelf afgeroepen.. Nu worden we tot de verantwoording geroepen door notabene een euro hotemetoot met de naam Rompui.. Welke notabene zelf uit een failliet land afkomstig is!!! Moet niet gekker worden!! Laatste keer dat ik VVD gestemd heb! Niks progressiefs aan!! De volgende ronde zijn mijn punten voor de heer Pechtold en de zijne

  5. Heeft minister Kamp een bord voor zijn kop. Ik weet niet waar hij zijn informatie vandaan haalt??? Er gaan heel veel kinderen van de kinderopvang af en er zijn absoluut geen wachtlijsten hier in de buurt. Overal zie je advertenties van kinderopvangcentra dat er plekjes vrij zijn.. Zo raken ook de pedagogisch medewerkers hun baan kwijt of gaan bedrijven falliet!!

  6. Die man is echt ziek. De een na de andere organisatie sluit haat deuren, de kleinere opvanglocaties gaan allemaal dicht, de kwaliteit holt achteruit, en nog maar meer bezuinigen. Ja natuurlijk zijn er nieuwe wachtlijsten aan het ontstaan!! Niet zo vreemd als 10 – 20% van de opvanglocaties haar deuren sluit, deze man en dit kabinet snappen er echt niks van, dan maar een linkse regering, die wellichtw el durft te investeren in de toekomst van dit land en de daarin levende en wonende kinderen en hun ouders. Kamp bedankt (oh zo dom)……

  7. Ze zijn absoluut niet geloofwaardig. Alleenstaande ouders met meer kinderen (2 of 3) hebben een eigen bijdrage van min € 400,- op basis van een minimum inkomen. Iemand die maar zo weinig verdient kan het nooit opbrengen om dit te bekostigen. Dit zal de kwaliteit drastisch doen verlagen omdat ook de opvangorganisaties alles zullen doen om te gaan bezuinigen!!!! En natuurlijk betekent dit dat de kleine organisaties de deuren kunnen sluiten!!! Hoera, de grote organisaties die alleen op geld uit zijn mogen weer profiteren!!!!!!!!!!!1

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.