Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamerleden: Stel bezuinigingen oab-middelen uit

Een aantal oppositiepartijen vindt dat de bezuinigingen op het onderwijsachterstandenbeleid opgeschort moet worden. Het huidige (demissionaire) ministerie van Onderwijs wil in 2018 65 miljoen euro bezuinigen op de zogenoemde oab-middelen. Maar voordat dit besloten wordt, vinden Kamerleden, moet eerst duidelijk worden hoe groot de groep kinderen met een achterstand eigenlijk is.
Afscheid Steunpunt Brede Scholen.jpg

Dit meldt Verus, de Vereniging voor Katholiek en Christelijk Onderwijs. In mei maakte staatssecretaris Sander Dekker bekend dat de nieuwe verdeelsystematiek van oab-middelen wordt uitgesteld. Dat betekent dat de verdeling over grote en kleine gemeenten nog even blijft zoals het is waarbij grote gemeenten relatief meer geld krijgen dan kleine gemeenten. Maar ondertussen gaan gemeenten wel 11 procent minder ontvangen voor het onderwijsachterstandenbeleid. Dat vindt een aantal Kamerleden niet zo’n goed idee.

Doelgroep in beeld

In totaal werden er vier moties ingediend tijdens een door de SP aangevraagd VSO (Verslag Schriftelijk Overleg). Peter Kwint van de SP diende namens de SP, PvdA, GroenLinks en DENK een motie in om de bezuinigingen op de onderwijsachterstandsmiddelen op te schorten en een beslissing hierover aan een nieuw kabinet over te laten. Lisa Westerveld van GroenLinks diende namens haar partij en de eerder genoemde partijen een motie in om niet bij voorbaat te bezuinigen op de oab-middelen zolang niet duidelijk is hoe groot de doelgroep is met een achterstand en hoeveel geld er nodig is om deze achterstanden weg te werken. Haar tweede motie ging over het compenseren van scholen voor de leegloop van de gewichtenregeling. Tunahan Kuzu van DENK, tot slot, diende een motie is om alle ‘no regret-maatregelen’ uit het interdepartementaal onderzoek over te nemen en uit te voeren.

Middelen

De moties laten duidelijk zien dat veel Kamerleden meer duidelijkheid willen hebben voordat definitief wordt besloten om op de oab-middelen te korten. Want hoe groot is de doelgroep van kinderen met een (kans op) achterstand nou precies? Het CBS zag onlangs dat, als de indicaties voor het voorspellen van achterstanden van kinderen verbeteren, er twee keer zo veel kinderen in aanmerking komen voor een achterstandenbudget dan waar het kabinet nu van uitgaat. De Kamerleden willen weten hoeveel middelen er nodig zijn om achterstanden bij deze kinderen weg te werken.

Staatssecretaris Dekker liet al weten alle vier de moties te ontraden.

In februari van dit jaar schreven gemeenten, branchepartijen in het onderwijs en de kinderopvang sturen nog een brandbrief naar de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij noemden de bezuinigingen op het achterstandsgeld ‘een historische fout’. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.